Wołowina z grzybami po katalońsku

Kategoria: Grzyby
Autor: Omelczuk Maria
Data: 30-09-2012 r.

Ta szlachetna, grzybowa potrawa jest bardzo rozpowszechniona w całej Katalonii. Czytając przepis, z pewnością zauważymy pewne podobieństwo do węgierskiego gulaszu. Jednak hiszpańskie danie jest zupełnie inne – a to z racji dodatku oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, a także czerwonego wytrawnego wina (vino tinto), z którego produkcji słyną katalońskie winnice.

Składniki

500 g wołowiny (najlepiej polędwica wołowa, ale może być też taka na gulasz)
3 ząbki czosnku - obrane
sól, pieprz
2 czubate łyżki mąki
5 łyżek oliwy z oliwek, extra vergine – do smażenia
500 g grzybów leśnych (najlepiej jak będą różne: borowiki, podgrzybki, rydze, kozaki, etc.)
cebula
marchewka
4 dojrzałe pomidory
2 listki laurowe
łyżeczka mielonego ziela angielskiego
kieliszek (150 ml) czerwonego wytrawnego wina
12 migdałów w płatkach lub słupkach – uprażonych na suchej patelni

Wykonanie

Najpierw zamarynuj wołowinę: umyj mięso, pokrój je w paseczki o długości mniej więcej 3 cm i w misce wymieszaj z odrobiną soli, pieprzu oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Na końcu dodaj mąkę, wymieszaj wszystko łyżką i wstaw na kwadrans do lodówki.

Na wielkiej patelni albo jeszcze lepiej w woku rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek. Podsmaż na niej wyjęte z lodówki, zamarynowane mięso. Mieszaj szpatułką, żeby lekko zbrązowiało, a po około 8 minutach przełóż je na talerz (sprawdź czy nie jest surowe!). Nie usuwaj oliwy z patelni czy woka – będziesz na niej smażyć jeszcze warzywa i grzyby.

 

Umyj dokładnie grzyby pod bieżącą wodą, odetnij im końce trzonków i pokrój na mniejsze cząstki. Obierz cebulę i marchewkę, pierwszą pokrój w kostkę, drugą w cienkie plasterki. Pomidory umyj (jeśli masz wrażliwy żołądek, obierz je ze skórki przelewając wrzącą wodą), usuń gniazda nasienne i pokrój na cząstki.

Na patelni albo w woku w którym smażyłeś wołowinę rozgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy i usmaż cebulę wraz z marchewką i grzybami. Dodaj listki laurowe i łyżeczkę mielonego ziela angielskiego, po czym duś potrawę na średnim ogniu. Po około 5 minutach, gdy warzywa zmiękną, dodaj pomidory (wraz z sokiem, który zostanie na desce po ich krojeniu) oraz wino. Wymieszaj dobrze i duś na małym ogniu jakieś 10 minut. Na samym końcu przypraw do smaku solą i pieprzem.

Na czterech talerzach rozłóż na dole grzybowo-warzywno-pomidorowy gulasz, na to zaś daj usmażone paseczki wołowiny, a na samą górę uprażone płatki lub słupki migdałów. Podawaj na ciepło ze świeżym pieczywem albo z ryżem.


Zobacz także:

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28419 )
Array ( [docId] => 28419 )