Potrawka z prawdziwkami i kurkami

Kategoria: Grzyby
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 13-09-2012 r.

Grzyby gwarantują solidną podstawę wielu dań, a reszta to już fantazja gospodyni. Ich intensywny, wspaniały aromat sprawia, że w duecie z warzywami potrawa nabiera wyjątkowego smaku. Warto zatem wykorzystać hojność lasu i w sezonie grzybowym pokusić się o kilka eksperymentów. Oto przepis na jeden z nich.

Składniki

80 dag prawdziwków i kurek (po 40 dag)
2 cebule
2 ząbki czosnku
pęczek dymki
30 dag papryki (czerwona, żółta, zielona)
25 dag fasolki szparagowej (zielonej)
3 łyżki masła
łyżeczka curry
łyżeczka mąki
szklanka śmietany
łyżka sosu sojowego
łyżka miodu
łyżka oleju
sól
pieprz

Wykonanie

Grzyby czyścimy, kroimy na kawałki. Cebule i czosnek obieramy i siekamy. Papryki kroimy wzdłuż, usuwamy środki z pestkami, płuczemy i wraz z dymką kroimy na kawałki. Oczyszczoną fasolkę wrzucamy do wrzącej, posolonej wody i gotujemy przez 3 minuty. Odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy na szklisto czosnek i cebulę. Dokładamy grzyby i mieszając, smażymy razem ok. 10 minut. Następnie oprószamy je curry i mąką, i zasmażamy.

Kolejny krok to duszenie. Wlewamy zatem szklankę wody, czekamy aż całość zawrze i dusimy pod przykryciem 9 minut, zmniejszając płomień. Następnie dolewamy śmietanę, przyprawiamy do smaku sosem sojowym i miodem, a następnie dusimy prze kolejne 5 minut.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28417 )
Array ( [docId] => 28417 )

Array ( [docId] => 28417 )