Sos z suszonych grzybów do ziemniaków

Kategoria: Grzyby
Autor: Omelczuk Maria
Data: 03-09-2012 r.

Zaletą tego pięknie pachnącego sosu jest to, że można go przygotować o każdej porze roku. Jeśli nasze grzybobranie tej jesieni będzie obfite i spiżarkę wypełnią sznury suszących się prawdziwkowych i podgrzybkowych kapeluszy oraz trzonków, będziemy mieli zapasy na wiele miesięcy. Śmietana, w której duszą się grzyby nabiera ich głębokiego smaku, natomiast wino nadaje sosowi ciekawą, kwaskowatą nutę.

Składniki

100 g suszonych grzybów leśnych (najlepiej prawdziwków, chociaż mogą być też mieszane)
przegotowana woda – do zalania grzybów
100 g masła
cebula
2 ząbki czosnku
kieliszek (100 ml) białego wytrawnego wina
200 ml śmietany 18%
łyżka suszonego tymianku
50 g świeżo startego parmezanu
sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Umyj dokładnie suszone grzyby, po czym umieść je w garnku i zalej wodą (tak żeby płyn całkowicie je przykrył). Postaw garnek na średnim ogniu i zagotuj grzyby – pilnuj, aby woda nie wykipiała. Gdy to się stanie, natychmiast zmniejsz ogień!

Obierz cebulę ze skórki i pokrój ją w kostkę. W dość dużym rondlu rozpuść masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj grzyby wraz z wywarem, w którym się gotowały. Obierz ząbki czosnku ze skórki i przeciśnij je przez praskę do rondla. Teraz wlej kieliszek białego wina – wymieszaj dobrze sos i poczekaj około 5 minut aż alkohol nieco wyparuje. Wtedy wlej śmietanę i wsyp suszony tymianek. Jeszcze raz wymieszaj sos, przykryj go pokrywką i pozwól daniu dusić się na średnim ogniu przez 10 minut. Pod sam koniec nadaj potrawie pikanterii, wsypując parmezan oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj łyżką.

 

Podawaj grzybowy sos z ugotowanymi ziemniakami, makaronem, ryżem lub kaszą. Możesz także wyłożyć go na kromki świeżej bagietki. Smacznego!


Zobacz także:

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28416 )
Array ( [docId] => 28416 )