Wiele osób często myli ją z mleczkiem kokosowym, a różnica jest przecież kolosalna! Ten zwany inaczej sokiem kokosowym płyn jest prawie przezroczysty i o wiele mniej kaloryczny - jego 100 ml zawiera tylko 19 kcal, podczas gdy mleczko ma ich aż około 200!
Tworzy się on we wnętrzu młodych kokosów, o gładkiej, jeszcze zielonej skórce. Prawdziwą sztuką jest wybór orzecha we właściwym stadium dojrzewania – optymalny przedział to od 5 do 7 miesięcy, gdyż młodsze owoce są zbyt gorzkie i ubogie w substancje odżywcze, natomiast w przypadku starszych woda kokosowa zaczyna się już stopniowo zmieniać w mleczko. Gęstsza i bogata w tłuszcze, osadza się na wewnętrznych ściankach orzecha, tworząc biały miąższ, z którego otrzymuje się potem wiórki kokosowe.
Nie ma żadnych przeciwwskazań w jej stosowaniu! Doskonale nawilża wszystkie komórki i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Ponadto jest doskonałą skarbnicą soli mineralnych, zwłaszcza sodu i potasu, dlatego warto zastępować nią pełne sztucznych barwników, aromatów i konserwantów napoje izotoniczne, które spożywamy po wysiłku fizycznym w celu regeneracji mięśni i uzupełnienia poziomu elektrolitów.