Pierogi z kaszą gryczaną

Autor: Grębocka Mirosława
Data: 15-10-2014 r.

W mojej rodzinie hasło: „ Dziś będą pierogi” poprawia wszystkim nastrój. Uwielbiane są w każdej postaci. Do tych z kaszą gryczaną przygotowuję dwie okrasy. Dla jednych samo roztopione masło, dla drugich skwarki z boczku. Każda z nich sprawia, że pierogi smakują jeszcze lepiej a biesiadnicy odchodzą od stołu z dobrym samopoczuciem.

SKŁADNIKI :

- 35 dag mąki

- 1 jajko

- 1 szklanka kaszy gryczanej

- 20 dag półtłustego twarogu

- 2 duże cebule

- trochę oleju do przesmażenia cebuli

- sól

- pieprz

- masło do polania pierogów ewentualnie skwarki z boczku/co kto lubi/

WYKONANIE :

Kaszę gryczaną gotujemy  na sypko w dwóch szklankach wody. W tym czasie na patelni rumienimy pokrojoną cebulę. Po ugotowaniu studzimy kaszę i dodajemy zmielony twaróg, zrumienioną cebulę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko, dodajemy   sól,  1/8 litra wody i zagniatamy wolne ciasto, starannie wyrabiając.

Następnie ciasto lekko rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Na każdy z nich nakładamy farsz z kaszy i zlepiamy brzegi. Uformowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie, każdą partię 2-3 minuty. Ułożone na talerzu pierogi polewamy stopionym masłem lub skraweczkami z boczku.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 35897 )
Array ( [docId] => 35897 )

Array ( [docId] => 35897 )