Serowe pierożki z węgierkami

Autor: Grębocka Mirosława
Data: 15-10-2014 r.

Sezon śliwkowy trwa. W tym roku w moim ogrodzie jest ich dostatek. Nie brakuje ich również na bazarach. Dorodne węgierki – na ich widok aż ślinka leci. Wzbogacają swoim smakiem wiele potraw. Serowe pierożki są tego dowodem. Pyszne, to mało powiedziane.

SKŁADNIKI :

- 30 dag mąki tortowej

- mąka do podsypania stolnicy

- 30 dag masła

- 30 dag świeżego, tłustego białego sera/trzykrotnie zmielonego/

- dorodne śliwki węgierki

- 2 łyżki cukru pudru

- szczypta cynamon

- tłuszcz do wysmarowania blachy

Lukier cytrynowy :

- szklanka cukru pudru

- 2 surowe białka

- łyżeczka soku z cytryny

WYKONANIE :

Śliwki kroimy na połowę, odrzucamy pestki, a w ich miejsce sypiemy cukier z cynamonem. Tak przygotowane odstawiamy do lodówki.

 

W tym czasie zabieramy się za ciasto. Mąkę, masło i ser wyrabiamy w malakserze. Gdy ciasto będzie pulchne i jednolite, wykładamy na stolnicę , lekko wyrabiamy i wałkujemy na cienki placek. Radełkiem dzielimy ciasto na cienkie kwadraty. Na każdym z nich kładziemy śliwkę, brzegi zlepiamy, kształtując pierożek. Układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wstawiamy do nagrzanego do 160°C piekarnika i pieczemy 25 min.

Zanim wyjmiemy je z piekarnika przygotowujemy lukier, tzn. cukier puder ucieramy z białkami i sokiem z cytryny.

Należy pamiętać, żeby zrumienione pierożki posmarować lukrem, jak będą jeszcze ciepłe.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 35898 )
Array ( [docId] => 35898 )