Jajecznica z rydzami

Autor: Omelczuk Maria
Data: 15-10-2014 r.

Prosta forma jajecznicy + oryginalna i wysmakowana treść rydzów. Te jaskrawo-pomarańczowe grzyby uchodzą za prawdziwy rarytas w gastronomii. Nie ograniczaj się tylko do jajecznicy! Równie dobrze możesz przygotować z rydzów omlet (dodając do masy jajecznej trochę mąki) albo nadzienie do tarty czy quiche (rozcieńczając farsz śmietaną).

Składniki (na 2 porcje):
- 4 jajka
- 2 łyżki serka twarożkowego (może być naturalny, ziołowy, grzybowy, etc.)
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula – obrana i pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku – obrane ze skórki
- 2 szklanki rydzów – dokładnie umytych i pokrojonych na dość duże kawałki
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki świeżej, posiekanej pietruszki
- sól, pieprz – do smaku

Wykonanie:

W misce roztrzep trzepaczką lub widelcem jajka, serek twarożkowy, szczyptę soli i pieprzu. Odłóż.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, wrzuć cebulę i przeciśnij przez praskę czosnek. Po upływie ½ minuty wrzuć rydze i wlej mleko. Smaż na średnim ogniu aż grzyby się ugotują, a sos zgęstnieje. Dopraw według gustu solą i pieprzem. Przełóż rydze z patelni na 2 talerze, przesuwając je tak, aby zajmowały 1 połowę naczynia.

Na tej samej patelni rozgrzej kolejną łyżkę oliwy. Po chwili wlej jajeczną miksturę mieszając ją drewnianą szpatułką aby nie przywarła do dna i się nie przypaliła. Kiedy jajka się zetną (w zależności czy wolisz jajecznicę bardziej czy mniej ugotowaną), zdejmij patelnię z żaru i przełóż je na drugą połowę talerza tak, aby leżały obok rydzów. Posyp obie porcje zieloną pietruszką i podawaj.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 35896 )
Array ( [docId] => 35896 )