Przechowywanie warzyw i owoców
Staraj się kupować świeże i nieuszkodzone. Bezpośrednio przed jedzeniem umyj je starannie pod bieżącą wodą, nawet gdy zamierzasz je obrać (można użyć w tym celu miękkiej szczoteczki).
Większość z nich przechowuj w lodówce, najlepiej w dolnej szufladzie. Jednak niektóre warzywa i owoce powinny być przechowywane w temperaturze pokojowej, np. pomidory, ogórki, cukinia czy owoce egzotyczne.
Najdłużej, bo nawet miesiąc, mogą być przechowywane takie produkty jak ziemniaki, kapusta, marchew, pietruszka, seler, por, jabłka, pomidory. Owoce sezonowe (wiśnie, czereśnie, truskawki) należy spożyć w ciągu 2-3 dni.
Przechowywanie nabiału
Z reguły produkty te mają bardzo krótki okres przydatności do spożycia, dlatego też nie powinny być przechowywane dłużej niż kilka dni. Mleko w kartonie i pakowane próżniowo kefiry, jogurty, sery żółte i topione mają nieco dłuższy termin ważności (ok. miesiąca). Jajka można bezpiecznie przechowywać w lodówce nawet przez miesiąc.
Przechowywanie pieczywa
Ze względu na zachodzące procesy czerstwienia i pleśnienia, pieczywo nadaje się do spożycia przez bardzo krótki okres czasu. Nie należy przechowywać pieczywa w lodówce ani szczelnie w torebce foliowej. Najlepszym miejscem do przechowywania będzie chlebak (drewniany, plastikowy), zapewniający dostęp powietrza. Zamrożone pieczywo zachowuje wszystkie walory smakowe nawet kilka miesięcy.
Przechowywanie tłuszczów
Masło, podobnie jak niektóre inne tłuszcze, niewłaściwie lub zbyt długo przechowywane jełczeje. Należy trzymać je w lodówce, w zamkniętym szklanym lub kamionkowym pojemniku.
Oliwę należy przechowywać z dala od światła, w chłodnym miejscy, ale nie w lodówce - zbyt niska temperatura sprawia, że wytrąca się z niej osad, co obniża jej walory odżywcze. Fabrycznie zamknięta butelka lub puszka z oliwą może być przechowywana dwa lata, natomiast po otwarciu - trzy miesiące.
Przechowywanie mięsa i wędlin
Umyte i dokładnie osuszone surowe mięsa należy przechowywać w lodówce, w specjalnie do tego celu przeznaczonych pojemnikach. Wędliny przechowujemy w lodówce w średniej temperaturze do 4 dni, a kiełbasy suche nawet miesiąc (gdy na ich powierzchni pojawi się biały nalot, najlepiej usunąć go przed spożyciem).
Mięso można przechowywać w zamrażarce ok. 2-3 miesięcy, najlepiej podzielone na niewielkie porcje i umieszczone w torebkach foliowych. Nie należy mrozić ponownie produktów raz rozmrożonych.
Przechowywanie ryb
Świeże ryby powinny być przechowywane w lodówce na najniższej półce. Nadają się do zjedzenia przez zaledwie 1-2 dni. Wypatroszone i oczyszczone ryby, gotowe filety lub owoce morza można przechowywać w zamrażarce nawet przez 6-8 miesięcy.
Ryby wędzone należy przechowywać w zamkniętym pojemniku, aby nie ich charakterystyczny zapach nie przechodził na inne produkty. Podobnie postępujemy z konserwami rybnymi – po otwarciu należy przełożyć je do zamkniętego pojemnika i przechowywać przez 2-3 dni.