Tylko od Ciebie zależy jakie sery wybierzesz i położysz na desce. Warto jednak wiedzieć, że jedna z najważniejszych zasad komponowania deski serów brzmi: zaczynamy od serów najłagodniejszych, potem podajemy sery intensywniejsze, a na końcu sery najcięższe i te najbardziej aromatyczne. Ponadto warto kosztować sery młodsze przed dojrzałymi oraz miękkie przed twardymi. Sery możemy układać po kolei, by pokazać gościom jaka jest proponowana przez nas kolejność jedzenia.
Pamiętajmy, że bardziej liczy się jakość i dobór serów niż ich ilość. Zwykle na desce umieszcza się od 3 do 5 rodzajów sera.
Bardzo ważne jest to, aby sery podawać w temperaturze pokojowej. Godzinę przed podaniem należy wyjąć je z lodówki. Sery z niebieską pleśnią wyjmujemy trochę później z powodu szybkiego rozmnażania się pleśni.
Sery kroimy tuż przed jedzeniem tak, żeby niepotrzebnie nie wysychały. Układamy je na drewnianej desce.
Sery są pyszne same w sobie, ale niektórzy lubią jeść je z dodatkami. Na desce serów można położyć dodatkowo:
- pieczywo (chrupiąca bagietka),
- owoce (np. winogrona, jabłka),
- suszone owoce,
- prażone orzechy włoskie,
- miód, konfitury do serów pikantnych.