Alkohole i potrawy Grecji

Kategoria: Kuchnie świata
Autor: Ziemichód Przemysław
Data: 31-07-2012 r.

Spędzając czas na greckich plażach i wysepkach nie raz sięgniemy po kufel piwa, kieliszek wina czy szklaneczkę ouzo. Warto pomyśleć wtedy także o czymś do jedzenia. Dlaczego, zatem, nie odwrócić kolejności i nie poszukać potraw pod konkretne rodzaje alkoholu?

Mezedes i ouzo

Ouzo w greckich restauracjach podaje się przed posiłkiem lub na jego zakończenie. Trunek ten pije się dobrze schłodzony, z niewielką ilością wody. Towarzyszą mu przeważnie lekkie przekąski (mezedes).

Mezedes (liczba pojedyncza: meze) to niewielkie przystawki, podawane najczęściej przed obiadem lub pomiędzy posiłkami. Ich odpowiednikiem są hiszpańskie tapas czy włoskie antipasti. Mezedes składają się z porcji zjadanej w jednym kęsie, przeważnie rękami. Zakąski tego typu mogą być mięsne lub warzywne, złożone z oliwek, sera, kawałków owoców morza lub wędzonego mięsa. Ouzo i mezedes są dla Greka równie nierozłączne, co dla polaków schabowy z kapustą.

Gyros i piwo

Pizza i piwo to połączenie idealne. Niestety, z nieznanych mi powodów, pizza jest wynalazkiem Włochów. Dlatego, tradycyjne greckie piwo Mythos musi zadowolić się towarzystwem chleba pita, dodawanego do gyrosu (rodzaju kebabu). Warto w tym miejscu szczególnie polecić grecki gyros, który pod każdym względem różni się od polskich czy tureckich kebabów. Niezwykle puszyste, lekko słodkawe ciasto nie przypomina tego, które znamy z rodzimych „kebabowni”.

Dodatkowo, Grecy dorzucają do swoich gyrosów, oprócz surówek i mięsa, także frytki. Rodzime produkty greckich browarów (Mythos, Hellas, Vergina) sprawdzą się w tym zestawieniu idealnie. Jasne piwo może okazać się także niezastąpionym towarzyszem do prostych, grillowanych potraw, jak choćby souvlaki.

Wina

Greckie winiarstwo, mimo wielowiekowej tradycji, dziś nie ma, niestety, wiele do zaprezentowania. Nieliczne, wysokiej klasy wina nie należą do tanich, a największy udział w rynku gronowych trunków mają produkty raczej przeciętne.

Wybór wina dodatkowo komplikuje fakt, że światowe odmiany winogron nie często są na Helladzie uprawiane. Dlatego też, znacznie lepiej od rodzimych greckich win, w połączeniu z musaką (bakłażanową zapiekanką z serem i mięsem mielonym) wypada hiszpańska Rioja niż nawet rodzime wina spod szyldu Boutari.

Retsina - sosnowa duma greków

Symbolem greckiego winiarstwa jest retsina, najczęściej białe wino, aromatyzowane przy użyciu żywicy sosnowej. Choć nietypowy smak tego trunku przyciąga turystów, to należy jasno powiedzieć, że jest to napój pośledniego sortu, sprzedawany często w butelkach po oranżadzie. To jednak najpopularniejsze z win nadmorskich kurortów, które dość łatwo połączyć z rodzimą kuchnią Hellady.

Owoce morza, lekkie ryby, podawane saute będą dla retsiny dobrym kompanem. Pamiętajmy, że wszelka goryczka potraw zostanie jeszcze wzmocniona żywicznym posmakiem wina. Z tego powodu kulinarnym samobójstwem może być łączenie jej, na przykład, z musaką. Również, wszelkie potrawy oparte o ciężkie, dobrze doprawione sosy, będą nieszczególnie dobrym towarzyszem dla tego wina.

Metaxa i spółka

Doprawiana anyżem brandy jest niezwykle popularnym w Grecji trunkiem. Oprócz metaxy, uznaną marką jest chociażby Aleksander. Metaxa i jej podobne destylaty doskonale łączą się ze słodkimi deserami, ale mogą być też dobrym akompaniamentem dla słonego sera typu feta (na przykład wprost z grilla) lub przekąsek na bazie kaparów i oliwek.

Metaxa na lodzie, delikatnie rozcieńczona z wodą to dobry dodatek także do faszerowanej kozim serem papryki.

Ziemichód Przemysław

Tagi: wina

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28467 )
Array ( [docId] => 28467 )