Tortille zapiekane z serem

Kategoria: Kuchnie świata
Autor: Chrapek Radosław
Data: 23-02-2013 r.

Tortille są wręcz idealnym smakołykiem zwłaszcza na imprezę. Na pewno wszyscy byliby zadowoleni, kiedy zaserwowałbyś takie danie na stole. Są wręcz pyszne. Znakomicie prezentują się podane w naczyniu, w którym były zapiekane. Polecam.

Składniki:

45 dag pomidorów bez skórki
12 dag zielonych papryczek chili bez nasion
½ łyżeczki nasion kolendry
½ łyżeczki soli
1 szklanka kwaśnej śmietany
2 szklanki drobno pokrojonego, ugotowanego kurczaka lub indyka
9 dag miękkiego, kremowego sera
¼ szklanki posiekanej cebuli
¾ łyżeczki oliwy
12 tortilli ( średnica powinna wynosić około 12 cm )
1 szklanka sera typu cacciotta pokrojonego w kostkę
oliwa do smażenia

Wykonanie:

Pomidory należy zmiksować w malakserze razem z chili, kolendrą, szczyptą soli oraz śmietaną. Tak przygotowany sos pomidorowy odstawiamy na chwilę.

Następnie kurczaka łączymy razem z kremowym serem, cebulą oraz szczyptą soli. Na rozgrzanym tłuszczu na patelni podsmażamy tortille. Później je należy osuszyć papierowym ręcznikiem. Tortille zwijamy razem z kurczakiem i wkładamy do naczynia żaroodpornego.

Polewamy je sosem pomidorowym, a wierzch posypujemy żółtym serem. Naczynie należy przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec, aż ser się ładnie zarumieni. Tortille podajemy na gorąco, gdyż zimny ser jest nie smaczny.


Zobacz także:

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28472 )
Array ( [docId] => 28472 )