Zalety Açai
Początkowo zalety jagód Açai były znane jedynie rdzennym mieszkańcom nizinnych terenów brazylijskiej Amazonii. W ostatnim czasie jednak w wyniku przeprowadzanych badań w dziedzinie zdrowego żywienia zainteresowanie wyjątkowymi wartościami odżywczymi Açai zaczęło stopniowo wzrastać.
Obserwacje dotyczące właściwości tych jagód pokazały, że kryje się w nich bogactwo aminokwasów i mikroelementów, dzięki czemu ułatwiają regenerację organizmu po wzmożonym wysiłku fizycznym. Owoce Açai zawierają także kwasy tłuszczowe (w tym niezwykle cenne Omega 6 i 9), witaminę B1, B2 oraz B3, błonnik oraz są bogatym naturalnym źródłem antyoksydantów.
Kojarzenie tych owoców ze zdrowym stylem życia sprawiło, że dość szybko znani sportowcy i ludzie show biznesu stali się ich gorącymi fanami.
Produkty zawierające Açai
Jeszcze kilka lat temu ciężko było spotkać produkty, w których skład wchodziłyby owoce Açai, a dziś ich dostępność sięga daleko poza granice Brazylii i całej Ameryki Północnej oraz Południowej. Trend zaczął podążać dalej w świat i w ostatnim czasie jagody Açai zaczęły zyskiwać rozgłos także na europejskim rynku.
Obecnie można je spotkać w herbatach, napojach energetycznych, sokach, czy suplementach diety, które mają na celu wzmacnianie odporności organizmu, zwiększanie jego wydajności oraz zmniejszanie objawów starzenia. Dodatkową alternatywę i nowość na rynku stanowi mrożony mus, na bazie którego można stworzyć pyszne i wysoko odżywcze koktajle, desery, czy potrawy śniadaniowe.