Bazylia, majeranek, oregano - moda na zioła

Kategoria: Kuchnie świata
Autor: Grabowska-Peda Marta
Data: 26-06-2012 r.

Są smaczne, zdrowe, a na dodatek doskonale przyozdobią naszą kuchnię. Mowa oczywiście o ziołach, które coraz częściej hodujemy w naszych mieszkaniach. Do jakich potraw można je wykorzystać? Oto kilka pomysłów.

Bazylia

Najpopularniejsza roślina uprawniana w naszej kuchni. Pochodzi z Indii i Persji, najczęściej dodaje się ją do dań włoskich, pomidorów, sałatek i pasztetów. Pobudza apetyt i łagodzi dolegliwości żołądkowe.

Cebula

Kto z nas nie hodował szczypiorku? Wystarczy zasadzić cebulę a wyrośnie dorodny, gęsty szczypiorek, który świetnie pasuje do twarogu, pomidorów i młodych ziemniaczków. Jest źródłem witamin i składników mineralnych.

Jałowiec

Coraz częściej stosowany w kuchni krzew, znakomicie wzbogaci smak dań mięsnych, głównie dziczyzny i sosów. Owoce jałowca są typowo słowiańską przyprawą, stosuje się je przy zaburzeniach trawiennych.

Koperek

Niektórzy nie wyobrażają sobie życia bez niego, innym kojarzy się jako koszmar z dzieciństwa, kiedy mama lub babcia dodawały go do każdej zupy i ziemniaków. Cóż, kiedyś nie było takiego wyboru ziół jak teraz, a koperek ma swoje zalety. Posiada ogromne zasoby soli mineralnych i witamin. Niech zagości również i w Twojej kuchni.

Majeranek

Jeszcze nie tak dawno na podium przypraw, a w ostatnich czasach często zastępowany przez tzw. mixy przypraw. Duży błąd! Majeranek ma niepowtarzalny zapach i uwaga – duże ilości wapnia. Pomaga w trawieniu i jest dobry na przeziębienie. Doskonale komponuje się do dań mięsnych, głównie pieczonych.

 

Mięta

Szczególnie latem doskonale pasuje do drinków i napojów. Jest popularna na całym świecie, a w Europie uprawia się ją od ponad 300 lat. Stosuje się ją również w przemyśle kosmetycznym, np. do produkcji pasty do zębów.

Oregano

Bez tej przyprawy nie wyobrażamy sobie dań włoskich. Doskonale pasuje do pizzy, makaronów, czy zapiekanek z serem. Ponadto przyprawia się nim sałatki, ryby, mięso, warzywa, a także sery i owoce morza.

Tymianek

Przyprawa używana często w kuchni włoskiej i francuskiej. Tymianek dodaje się głównie do dań mięsnych, sosów i ciężkich zup. Stanowi niezastąpioną przyprawę do wędlin.

Grabowska-Peda Marta

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

  • Kancelaria Radcy Prawnego Marek Foryś

    ul. Słupecka 9/1, Gdynia

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria MERITUM

    ulica Westerplatte 13/5, 31-033 Kraków

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Radosław Tymiński

    Łukowska 9 Lok. 126, 04-133 Warszawa

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Prawna Iurisco Edyta Przybyłek

    ul. Zgrzebnioka 28, 40-520 Katowice

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Marcin Majcherczyk

    ul. Stawowa 4 lok. 39, 41-200 Sosnowiec

    Wyświetl wizytówkę
  • THE N.E.W.S. LAW CENTER Kancelaria Adwokatów i Radców Prawnych

    ul. Kazachska 1/89, 02-999 Warszawa

    Wyświetl wizytówkę
  • adwokat Wojciech Rudzki - kancelaria adwokacka

    Józefa Piłsudskiego 40/4 Kraków 31 - 111

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radcy Prawnego Robert Dudkowiak

    ul. Jana Pawła II 11 lok. 5, 62-300 Września

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Adwokacka Adwokata Piotra Sęka

    ul. Narutowicza 44 lok. 20, 90-135 Łódź

    Wyświetl wizytówkę
  • Kancelaria Radców Prawnych ARVE M.Kusztan & R.Ponichtera Sp. K.

    ul. Czysta 4, 50-013 Wrocław

    Wyświetl wizytówkę
Array ( [docId] => 28447 )
Array ( [docId] => 28447 )

Array ( [docId] => 28447 )