Biała pizza jest dość nietypowa – zamiast czerwonego sosu z pomidorów posmarowana jest białym dressingiem na bazie cebuli, śmietany i sera. Wierzch pizzy udekorowany jest jasnozieloną rzeżuchą, a jedynym wyróżniającym się kolorystycznie akcentem jest różowa szynka prosciutto. Jeśli akurat nie dostaniecie szynki prosciutto, spróbujcie dodać do pizzy naszą rodzimą polędwicę łososiową albo wędzonkę krotoszyńską.
Składniki
Ciasto:
15 g świeżych drożdży
100 ml ciepłej wody przegotowanej
250 g mąki
6 łyżek oliwy
odrobina soli i pieprzu
Wierzch:
cebula
szklanka śmietany
½ szklanki żółtego sera, startego
½ szklanki mozzarelli, startej
50 g parmezanu – grubo startego albo pokrojonego na kawałki
10 plasterków szynki prosciutto (albo wędzonki krotoszyńskiej albo polędwicy łososiowej)
garść świeżej rzeżuchy
oliwa – do smażenia
sól, świeżo zmielony pieprz – do doprawienia
Wykonanie
Najpierw zrób ciasto: rozpuść drożdże w 100 ml wody i wymieszaj łyżką. Do miski przesiej mąkę, sól i pieprz. Dolej oliwę i drożdże, a później wymieszaj dokładnie. Następnie rozpocznij zagniatanie – najpierw końcami palców, potem całymi dłońmi (rób to przez dobrych kilka minut). Odstaw ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Teraz zrób biały sos: w rondelku rozgrzej 2 łyżki oliwy i kiedy zacznie skwierczeć, wrzuć na nią obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Smaż aż się zeszkli, a następnie wlej śmietanę. Wymieszaj łyżką i zmniejsz ogień. Duś sos przez jakieś 5 minut, po czym dodaj do niego mozzarellę i jakikolwiek żółty, starty ser. Wymieszaj dokładnie, aby ser się roztopił. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Nastaw piekarnik na „górę i dół” na 220°C (jeśli pieczesz w termoobiegu, to na 200°C). Rozwałkuj ciasto na pizzę na posypanej mąką stolnicy lub blacie. Powinno być okrągłe i mieć grubość najwyżej ½ cm. Nakłuj je widelcem, aby podczas pieczenia zachowało swój płaski kształt. Jeśli nie masz czasu, możesz od razu posmarować ciasto białym sosem i wstawić do piekarnika, ja jednak najpierw podpiekam samą bazę około 5 minut, a dopiero potem smaruję ją sosem.
Na wierzchu dekoracyjnie ułóż plasterki szynki, rzeżuchę oraz kawałki parmezanu i piecz jeszcze 6-10 minut (w zależności jak mocno wypieczoną pizzę lubisz). Poczekaj aż trochę ostygnie, gdyż jest bardzo gorąca i podawaj swojej rodzinie i przyjaciołom!