Cannelloni nadziewane kurkami - po włosku

Kategoria: Kuchnie świata
Autor: Nazaruk Beata
Data: 24-06-2012 r.

Chyba każdy z nas lubi zjeść czasami danie kuchni włoskiej. Najczęściej jest to makaron z odpowiednim sosem: mięsnym lub wegetariańskim. Jednym z nich obok lasagne i spaghetii jest cannelloni, który swoją nazwę zawdzięcza włoskiemu słowu, oznaczającemu „dużą rurę”.

Ten makaron „z wnętrzem” na ogół przyrządzany jest z mięsem mielonym, pomidorami i sosem beszamelowym. Ja jednak proponuję poeksperymentować z tym daniem, bo możliwości jest tak wiele, że szkoda ich nie wykorzystać. Proponuję faszerować go warzywami sezonowymi, różnymi rodzajami mięsa, czy też grzybami, które z makronem, śmietaną i przypieczonym serem tworzą idealną kompozycję smakową.

Składniki

opakowanie makaronu cannelloni
300 gr kurek
1 duża lub 2 małe cebule
3 ząbki czosnku
100 gr sera gorgonzola
100 gr sera żółtego lub parmezanu (kto co lubi)
200 ml śmietany 18%
2 łyżki masła
garść świeżego oregano (jeśli ktoś nie ma, może być suszony)
garść natki pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wykonanie

Kurki czyścimy z piasku. Najlepiej w tym celu zalać je zimną wodą z łyżką soli i pozostawić na około 30 minut. Po tym czasie czyszczenie będzie zdecydowanie prostsze. Następnie kroimy grzyby tak, aby zmieściły nam się w makaronowych rurkach. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną drobno cebulkę i czosnek i po około 10 minutach wrzucamy pokrojone kurki. Wszystko razem dusimy.

Gdy grzyby zmiękną, doprawiamy je solą, pieprzem i dodajemy śmietanę. Nie za dużo, żeby kurki nie pływały w niej, lecz tworzyły zwarte nadzienie. Odstawiamy na bok, a cannelloni wrzucamy do osolonej wody i gotujemy około 3-4 min. Po tym czasie makaron należy wyjąć i zahartować w zimnej wodzie.

 

Następnie siekamy świeże oregano, mieszamy z nadzieniem kurkowym i wypełniamy nim ostudzone rurki makaronowe. Układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Śmietanę mieszamy z tartym żółtym serem i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, po czym polewamy nią makron.

Wszystko posypujemy posiekaną natką pietruszki. Ja czasami posypuję jeszcze drobniutko pokrojonymi suszonymi pomidorami, jednak nie za dużo, żeby nie przyćmiły smaku grzybów. Nagrzewamy piekarnik do 190 ºC i pieczmy około 20 min., do momentu aż wierzch zacznie się robić złocisty.

Nazaruk Beata

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28446 )
Array ( [docId] => 28446 )

Array ( [docId] => 28446 )