Spacerując urokliwymi uliczkami starówki na wyspie Rodos co rusz napotykamy na małe knajpki, z wystawionymi stolikami, które w sezonie nigdy nie świecą pustkami.
W każdej z nich można dostać pysznego Gyrosa - specjał kuchni greckiej składający się z mięsa (np. baraniny, cielęciny, wieprzowiny), pomidorów, cebuli, sosu tzatziki. Mięso może być zawinięte w pitę i podawane z frytkami lub podawane osobno z chlebem pita i frytkami lub wiejską sałatką (w Polsce znana jako sałatka grecka). Ten bardzo powszechny grecki fast food swoją popularność zawdzięcza świeżym warzywom i dobrze doprawionemu mięsu.
Prawie w każdej knajpce dostaniemy również świeże owoce morza – krewetki z czosnkiem w oliwie z oliwek, grillowaną ośmiornicę albo krążki kalmarów smażone w cieście podawane z cytryną i sosem majonezowym.
Na degustację świeżych krewetek warto wybrać się na wyspę Simi, która leży 41 km od wybrzeży Rodos i należy do archipelagu Dodekanez. Wyspa jest mała, jej powierzchnia to 58,1 km2. Dlatego oprócz zwiedzania spokojnie wystarczy nam czasu na lunch w jednej z licznych knajpek. Krewetki z czosnkiem są tam wyjątkowo świeże i aromatyczne, podawane z bagietką i cytryną – ich smak na długo pozostanie w naszej pamięci.