Co zjeść w Grecji

Kategoria: Kuchnie świata
Autor: Giruć Katarzyna
Data: 02-07-2012 r.

Kuchnia śródziemnomorska jest nie tylko bardzo zdrowa, ale też zróżnicowana. Greckie potrawy to świeże warzywa, dobrej jakości mięso (głównie jagnięcina, baranina) oraz owoce morza. Jeśli planujesz odwiedzić Grecję, pewnych potraw po prostu musisz spróbować!

Spacerując urokliwymi uliczkami starówki na wyspie Rodos co rusz napotykamy na małe knajpki, z wystawionymi stolikami, które w sezonie nigdy nie świecą pustkami.

W każdej z nich można dostać pysznego Gyrosa - specjał kuchni greckiej składający się z mięsa (np. baraniny, cielęciny, wieprzowiny), pomidorów, cebuli, sosu tzatziki. Mięso może być zawinięte w pitę i podawane z frytkami lub podawane osobno z chlebem pita i frytkami lub wiejską sałatką (w Polsce znana jako sałatka grecka). Ten bardzo powszechny grecki fast food swoją popularność zawdzięcza świeżym warzywom i dobrze doprawionemu mięsu.

Prawie w każdej knajpce dostaniemy również świeże owoce morza – krewetki z czosnkiem w oliwie z oliwek, grillowaną ośmiornicę albo krążki kalmarów smażone w cieście podawane z cytryną i sosem majonezowym.

Na degustację świeżych krewetek warto wybrać się na wyspę Simi, która leży 41 km od wybrzeży Rodos i należy do archipelagu Dodekanez. Wyspa jest mała, jej powierzchnia to 58,1 km2. Dlatego oprócz zwiedzania spokojnie wystarczy nam czasu na lunch w jednej z licznych knajpek. Krewetki z czosnkiem są tam wyjątkowo świeże i aromatyczne, podawane z bagietką i cytryną – ich smak na długo pozostanie w naszej pamięci.

 

Będąc w Grecji trzeba spróbować także takich potraw jak:

  • Suwlaki - kawałki mięsa wieprzowego lub kawałki kurczaka nadziane na szpadkę i pieczone na ruszcie; podawane jak Gyros: z warzywami i sosem tzatzyki, na talerzu albo w picie.
  • Dolmades, czyli „greckie gołąbki” - potrawa z mięsa jagnięcego i ryżu; gołąbki zawija się w liście winogron i podaje na ciepło z sosem; są mniejsze od naszych gołąbków.
  • Musaka – zapiekane danie przygotowywane na bazie bakłażana oraz mielonego mięsa; warianty dania są różne ale najczęściej używa się bakłażana, pomidory, jagnięcinę i całość zapieka pod sosem beszamelowym (z dodatkiem fety).

Giruć Katarzyna

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28450 )
Array ( [docId] => 28450 )

Array ( [docId] => 28450 )