Focaccia z czosnkiem i rozmarynem

Kategoria: Kuchnie świata
Autor: Omelczuk Maria
Data: 27-06-2012 r.

Ten włoski placek przyprawiony rozmaitymi ziołami i dodatkami takimi jak m.in.: suszone pomidory, oliwki, czosnek czy też drobno pokrojona papryka należy do jednych z najbardziej lubianych słonych wypieków na całym świecie. My proponujemy jego toskańską wersję, w której aromat czosnku i zielonego rozmarynu harmonijnie współgra z zapachem świeżo upieczonego ciasta na bazie drożdży.

Składniki

400 g mąki pszennej
100 g mąki pełnoziarnistej (z pełnego przemiału)
10 g soli (aby wzmocnić smak, możesz użyć soli czosnkowej)
1/2 główki czosnku
2-3 łyżki suszonego rozmarynu
10 g świeżych drożdży
325 ml wody

+ trochę oliwy z oliwek, do posmarowania ciasta

Wykonanie

Do dużej miski przesiej mąkę pszenną i pełnoziarnistą. Dosyp sól, suszony rozmaryn oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj dobrze, aby jak najdokładniej rozdzielić czosnek. Do kubeczka nalej trochę wody (ok. 100 ml) i rozpuść w niej świeże drożdże, mieszając łyżeczką.

Wlej zaczyn do miski z mąką, dolej resztę wody i wymieszaj łyżką, aby wszystkie składniki jako tako się połączyły. Teraz rozpocznij zagniatanie ciasta – dokładnie w ten sam sposób jak na pizzę, najpierw opuszkami palców, potem palcami, i w końcu siłą całych dłoni.

Uformuj z ciasta kulę i za pomocą pędzelka lub łyżki posmaruj ją oliwą z oliwek. Włóż kulę z ciasta do miski, przykryj ją ściereczką z materiału i odstaw w ciepłe miejsce (20–23°C) do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny (ciasto powinno podwoić swą objętość). Po tym czasie, podziel je na 4 części i nieco rozciągnij aby miały wydłużony kształt. Możesz je lekko rozwałkować wałkiem, w każdym razie nie powinny być grubsze niż 2 cm.

 

Przełóż je na dwie, wyłożone folią aluminiową blachy do pieczenia (na każdej blasze należy umieść po dwie focaccie, rzecz jasna zachowując między nimi odstęp) i odstaw je w ciepłe miejsce na drugie wyrośnięcie (znów około godzina).

Nastaw piekarnik na „górę i dół” na 220°C. Ponakłuwaj lekko widelcem wszystkie focaccie, a później posmaruj każdy z czterech placków ciasta łyżką oliwy z oliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika blachy z focacciami i piecz je około 15 minut. Wyjmij je kiedy zmienią kolor z bladego na złocisto-żółty, odstaw do przestygnięcia, a potem zdejmij z blachy. Podawaj do zup, sosów lub jako bazę kanapkową.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28449 )
Array ( [docId] => 28449 )