Składniki
400 g mąki pszennej
100 g mąki pełnoziarnistej (z pełnego przemiału)
10 g soli (aby wzmocnić smak, możesz użyć soli czosnkowej)
1/2 główki czosnku
2-3 łyżki suszonego rozmarynu
10 g świeżych drożdży
325 ml wody
+ trochę oliwy z oliwek, do posmarowania ciasta
Wykonanie
Do dużej miski przesiej mąkę pszenną i pełnoziarnistą. Dosyp sól, suszony rozmaryn oraz obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj dobrze, aby jak najdokładniej rozdzielić czosnek. Do kubeczka nalej trochę wody (ok. 100 ml) i rozpuść w niej świeże drożdże, mieszając łyżeczką.
Wlej zaczyn do miski z mąką, dolej resztę wody i wymieszaj łyżką, aby wszystkie składniki jako tako się połączyły. Teraz rozpocznij zagniatanie ciasta – dokładnie w ten sam sposób jak na pizzę, najpierw opuszkami palców, potem palcami, i w końcu siłą całych dłoni.
Uformuj z ciasta kulę i za pomocą pędzelka lub łyżki posmaruj ją oliwą z oliwek. Włóż kulę z ciasta do miski, przykryj ją ściereczką z materiału i odstaw w ciepłe miejsce (20–23°C) do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny (ciasto powinno podwoić swą objętość). Po tym czasie, podziel je na 4 części i nieco rozciągnij aby miały wydłużony kształt. Możesz je lekko rozwałkować wałkiem, w każdym razie nie powinny być grubsze niż 2 cm.