W większości hiszpańskich knajpek, czekając na posiłek, dostaniemy oliwki lub bagietkę z oliwą z oliwek, które uprzyjemnią nam czas oczekiwania na zamówione danie. Największy wybór tapas znajdziemy jednak w barach, które specjalizują się w przygotowywaniu tych zakąsek. Warto zatrzymać się w jednym z nich, zamówić coś do picia i skorzystać z okazji wypróbowania bogatej oferty kuchni hiszpańskiej.
Tapas mogą być serwowane zarówno na zimno - np. oliwki, sery, szynki, jak i na gorąco – np. grillowane krewetki, kiełbasa typu chorizo lub pieczone ziemniaki.
W barach tapas dostaniemy ogromny ich wybór od najmniejszych i najprostszych po wiele bardziej wyszukane i będą to m.in.:
- oliwki w oliwie czosnkowej lub ziołowej,
- migdały w soli,
- mała kanapka z szynką jamon serrano,
- katalońska kiełbasa fuet,
- tortilla espanola, czyli omlet z jajek i smażonych ziemniaków,
- patatas bravas, czyli ziemniaki smażone w głębokim oleju,