Hiszpańskie tapas – smakołyki na ząb

Kategoria: Kuchnie świata
Autor: Giruć Katarzyna
Data: 02-07-2012 r.

Tak jak Francuzi mają swoje sery do wina, tak Hiszpanie mają swoje tapas - małe przekąski w sam raz na co nieco do drinka, wina czy piwa. Tapas można traktować również jako zakąskę przed głównym posiłkiem. Ten pochodzący z Andaluzji przysmak cieszy się coraz większą popularnością.

W większości hiszpańskich knajpek, czekając na posiłek, dostaniemy oliwki lub bagietkę z oliwą z oliwek, które uprzyjemnią nam czas oczekiwania na zamówione danie. Największy wybór tapas znajdziemy jednak w barach, które specjalizują się w przygotowywaniu tych zakąsek. Warto zatrzymać się w jednym z nich, zamówić coś do picia i skorzystać z okazji wypróbowania bogatej oferty kuchni hiszpańskiej.

Tapas mogą być serwowane zarówno na zimno - np. oliwki, sery, szynki, jak i na gorąco – np. grillowane krewetki, kiełbasa typu chorizo lub pieczone ziemniaki.

W barach tapas dostaniemy ogromny ich wybór od najmniejszych i najprostszych po wiele bardziej wyszukane i będą to m.in.:

  • oliwki w oliwie czosnkowej lub ziołowej,
  • migdały w soli,
  • mała kanapka z szynką jamon serrano,
  • katalońska kiełbasa fuet,
  • tortilla espanola, czyli omlet z jajek i smażonych ziemniaków,
  • patatas bravas, czyli ziemniaki smażone w głębokim oleju,

 

  • owoce morza (mariscos), np. ośmiornica z oliwą i słodką papryką, małże, ostrygi,
  • różnego rodzaju tortille pokrojone na kawałki,
  • empanadillas - rodzaj pieczonych pierożków z farszem mięsnym, warzywnym lub rybnym,
  • oreja, czyli ucho wołowe smażone we fryturze.

Giruć Katarzyna

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28451 )
Array ( [docId] => 28451 )