Składniki
4 pszenne tortille
300–400 g polędwicy wieprzowej
główka sałaty lodowej
oliwa do smażenia
gotowa przyprawa do kebaba – do doprawienia smażonego mięsa
zioła prowansalskie
Sos czosnkowy:
6 ząbków czosnku
100 ml śmietany 18%
100 g twarożku naturalnego bądź z przyprawami (takiego jakiego używasz do smarowania pieczywa)
garść świeżych listków mięty
sól, pieprz, zioła prowansalskie
+ 4 specjalne papiery do kebaba
Wykonanie
Umyj sałatę lodową, oderwij liście od rdzenia i pokrój je na cienkie paseczki. Umyj i osusz mięso, wykrój z niego ewentualny tłuszcz i pokrój je na kawałki (o grubości ok ½ cm i długości ok 3 cm). Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej mięso (niezbyt długo, aby ciągle było soczyste – 5 minut, jak nie krócej, w zupełności wystarczy). Pod koniec posyp je przyprawą do kebaba i ziołami prowansalskimi i dokładnie wymieszaj.
Zrób sos czosnkowy: obierz wszystkie ząbki i przeciśnij je przez praskę. Wlej śmietanę i twarożek do miski, dodaj do nich czosnek, umyte i posiekane listki mięty, troszkę ziół prowansalskich oraz soli i pieprzu. Wymieszaj wszystko razem.