Kuchnia bułgarska - przewodnik

Kategoria: Kuchnie świata
Autor: Ziemichód Przemysław
Data: 23-07-2012 r.

Kuchnia bułgarska, choć tłusta i często ciężko strawna, ma do zaoferowania wiele smacznych oraz prostych w przyrządzeniu potraw. Zbliżony do naszej rodzimej tradycji kulinarnej bułgarski jadłospis składa się z dużej ilości mięsa oraz nabiału. Zobacz, czego warto spróbować podróżując do Bułgarii.

Mięso i nabiał w kuchni bułgarskiej

Kuchnia bułgarska, jak zresztą każda narodowa kuchnia Bałkanów, ulegała przez wieki wpływom rozmaitych kultur. Znajdziemy w niej ślady Imperium Osmańskiego, kulinarnych tradycji Grecji a nawet Niemiec.

Tradycyjny bułgarski obiad jest przeważnie tłusty, jedzony do syta i popijany winem lub rakiją. Na stole dominują potrawy mleczno-mięsne, choć wiele dań ma wybitnie wegetariański charakter. Przeciętny Bułgar zjada zresztą wyraźnie mniej mięsa niż jego sąsiedzi z innych krajów Europy.

Potrawy bułgarskie, które zapamiętałem z moich odwiedzin tego kraju były przede wszystkim dość tłuste, słone i ubogie w przyprawy inne niż sól czy pieprz. Jeśli liczymy na rewie ziół i bogactwo aromatów unoszących się znad talerza będziemy zawiedzeni.

Mocną stroną kulinarnej tradycji tego kraju jest nabiał i spora ilość świeżych warzyw używanych na co dzień w kuchni. Sałatki warzywne mogą z powodzeniem stanowić w Bułgarii danie główne.

Sałatki i przystawki w kuchni bułgarskiej

Do najbardziej popularnej należy słynna sałatka szopska, która raczej rozczaruje niż zachwyca. Jest ona bowiem bułgarską wersją dobrze nam znanej sałatki greckiej, z lokalnym słonym serem sirenie. Składniki układa się warstwowo, posypując całość startym sirenie.

Znaczenie ciekawiej prezentują się wpływy kuchni tureckiej, jak chociażby przystawki z bakłażana z jogurtem naturalnym lub pomidorami i cebulą czy liście winogron, które stanowią bazę dla niewielkich, często także wegetariańskich, gołąbków (sarmi).

Zupy w kuchni bułgarskiej

Turyści najczęściej raczą się w gorące dni lata chłodnikiem ogórkowym na bazie jogurtu, taratorem. Warto spróbować również czorby. Słowem tym Bułgarzy określają gęste zawiesiste zupy zarówno z samych warzyw (z fasoli, ze szpinaku, z soczewicy) jak i z dodatkiem mięsa (na przykład z baraniną).

Dania główne w kuchni bułgarskiej

Zasadniczą część obiadu stanowią często gulasze przygotowywane w specjalnych kamionkowych naczyniach (gjuwecz), potrawy z grilla (nie rzadko ryby, czasem owoce morza lub ser) albo potrawy zapiekane w piecu (podobnie, jak w kuchni greckiej, w Bułgarii również znajdziemy musakę, czyli bałkańską zapiekankę mięsno-makaronową, przypominającą włoską lasagne).

Sporo w tradycji kulinarnej Bułgarii także dań mlecznych. Mleko łączone bywa wprost z mięsem, na przykład w tradycyjnych w tych stronach mlecznych flakach. Bywa, że bazę dania, jak w przypadku misz-maszu stanowią jajka łączone z dowolnymi składnikami.

Desery w kuchni bułgarskiej

Słodka część bułgarskiej tradycji kulinarnej uwidacznia najlepiej osmańskie wpływy. To właśnie panowanie tureckie przyniosło Bułgarom kadaif (cieńkie słodkie nitki z ciasta w syropie), baklawę (kruche, słodkie ciasto), oraz chałwę. Na bułgarskim stole znaleźć można także typowo niemiecki strudel czy nadziewane rogaliki.

Napoje i alkohole w kuchni bułgarskiej

Z kuchni tureckiej do Bułgarii przywędrował napój jogurtowy ajrjan oraz mongolski kumys. Sami Bułgarzy lubują się zaś w napoju zwanym boza, który w smaku przypomina połączenie kiszonek z mączną zasmażką.

Wśród alkoholi dominuje wino, choć w większości mocno przeciętne; lokalne piwo (kilka ogólnonarodowych marek) i rakija (destylat owocowy), którą kupić można wprost od wytwórców na bazarach i targowiskach.

Ziemichód Przemysław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28458 )
Array ( [docId] => 28458 )

Array ( [docId] => 28458 )