Mięso i nabiał w kuchni bułgarskiej
Kuchnia bułgarska, jak zresztą każda narodowa kuchnia Bałkanów, ulegała przez wieki wpływom rozmaitych kultur. Znajdziemy w niej ślady Imperium Osmańskiego, kulinarnych tradycji Grecji a nawet Niemiec.
Tradycyjny bułgarski obiad jest przeważnie tłusty, jedzony do syta i popijany winem lub rakiją. Na stole dominują potrawy mleczno-mięsne, choć wiele dań ma wybitnie wegetariański charakter. Przeciętny Bułgar zjada zresztą wyraźnie mniej mięsa niż jego sąsiedzi z innych krajów Europy.
Potrawy bułgarskie, które zapamiętałem z moich odwiedzin tego kraju były przede wszystkim dość tłuste, słone i ubogie w przyprawy inne niż sól czy pieprz. Jeśli liczymy na rewie ziół i bogactwo aromatów unoszących się znad talerza będziemy zawiedzeni.
Mocną stroną kulinarnej tradycji tego kraju jest nabiał i spora ilość świeżych warzyw używanych na co dzień w kuchni. Sałatki warzywne mogą z powodzeniem stanowić w Bułgarii danie główne.
Sałatki i przystawki w kuchni bułgarskiej
Do najbardziej popularnej należy słynna sałatka szopska, która raczej rozczaruje niż zachwyca. Jest ona bowiem bułgarską wersją dobrze nam znanej sałatki greckiej, z lokalnym słonym serem sirenie. Składniki układa się warstwowo, posypując całość startym sirenie.
Znaczenie ciekawiej prezentują się wpływy kuchni tureckiej, jak chociażby przystawki z bakłażana z jogurtem naturalnym lub pomidorami i cebulą czy liście winogron, które stanowią bazę dla niewielkich, często także wegetariańskich, gołąbków (sarmi).
Zupy w kuchni bułgarskiej
Turyści najczęściej raczą się w gorące dni lata chłodnikiem ogórkowym na bazie jogurtu, taratorem. Warto spróbować również czorby. Słowem tym Bułgarzy określają gęste zawiesiste zupy zarówno z samych warzyw (z fasoli, ze szpinaku, z soczewicy) jak i z dodatkiem mięsa (na przykład z baraniną).
Dania główne w kuchni bułgarskiej
Zasadniczą część obiadu stanowią często gulasze przygotowywane w specjalnych kamionkowych naczyniach (gjuwecz), potrawy z grilla (nie rzadko ryby, czasem owoce morza lub ser) albo potrawy zapiekane w piecu (podobnie, jak w kuchni greckiej, w Bułgarii również znajdziemy musakę, czyli bałkańską zapiekankę mięsno-makaronową, przypominającą włoską lasagne).
Sporo w tradycji kulinarnej Bułgarii także dań mlecznych. Mleko łączone bywa wprost z mięsem, na przykład w tradycyjnych w tych stronach mlecznych flakach. Bywa, że bazę dania, jak w przypadku misz-maszu stanowią jajka łączone z dowolnymi składnikami.