Kuchnia Warszawy - kulinarny przewodnik

Kategoria: Kuchnie świata
Autor: Ziemichód Przemysław
Data: 31-07-2012 r.

Kuchnia Warszawy, choć dziś trochę zapominana, jeszcze przed wojną była ogromnym tyglem licznych tradycji kulinarnych i wypadkową najróżniejszych smaków. Dziś na warszawskie potrawy składa się dawny jadłospis mazowieckiej szlachty, robotników z Pragi i Mokotowa, żydowskich kupców oraz polskiej arystokracji. Zobacz, jak smakuje kuchnia stolicy Polski.

Ozorek, flaki i inne przysmaki

Tradycyjna kuchnia warszawska ulegała wpływom rozmaitych kultur i wytworzyła przeróżne swoje wersje. Na potrawy jadane w stolicy wpływ miały różne narody (Żydzi, Ormianie, Francuzi), ale również różne klasy i warstwy społeczne. Inne posiłki jadał warszawski proletariat wielkoprzemysłowy, inne potrawy jadała elita finansowa czy intelektualna.

Niższe warstwy społeczne gustowały szczególnie w podrobach. Nie bez przyczyny symbolem kuchni Warszawy do dziś są flaki po warszawsku (podawane z pulpetami) czy, równie popularny w tych stronach, ozorek. W tradycyjnej kuchni stolicy można było odnaleźć także wołowe policzki, które do niedawna serwował jako jedyny, nieistniejący już „Warszawski Cwaniak” przy ulicy Waliców.

Rybka lubi pływać

Choć w okolicznych jeziorach, stawach tuż nieopodal stolicy sporo było świeżych ryb i skorupiaków, na mniej zamożnych stołach najczęściej gościł śledź. Jako dodatek do wódki, do dziś jest jednym z bardziej popularnych dań barowych, podobnie jak nóżki w galarecie. Czasem takim zakąskom towarzyszyła też smażona minoga. Onegdaj bardzo popularna, dziś w stolicy prawie nie spotykana.

Za wyjątkiem minogi, wymienione barowe przysmaki znajdziemy dziś raczej w barach szybkiej obsługi czy osławionych „przekąskach zakąskach” na Krakowskim Przedmieściu.

Warszawa na bogato

Na stołach zamożnych Warszawiaków ryby gościły nierzadko. W czasach gdy łososie i jesiotry łowiono w Wiśle, ryby te stanowiły istotny składnik restauracyjnego menu. Często pieczono je lub podawano w galerecie. Dziś na jesiotra ze szczypiorkiem na szampanie warto wybrać się do jednego z najstarszych lokali stolicy – Restauracji u Fukiera na Rynku starego miasta.

Oczywiście, ryby to nie jedyne rarytasy dostępne dla dobrze sytuowanych mieszkańców stolicy. Bliskość okolicznych lasów i puszczy sprawiła, że Warszawiacy zagustowali w dziczyźnie. Pieczone gęsi i kaczki po dziś można spotkać w wielu restauracjach w obrębie starówki.

Stolica wyznacza ton

W jadłospisie Warszawy znajdziemy też dania, które na dobre zadomowiły się w polskiej kuchni, jak zupa grzybowa (na Mazowszu gotowana na mięsie z gąsek), zrazy zawijane (w tej części Polski podawane z sosem grzybowym) czy barszcz czerwony po kurpiosku (z sokiem z kwaszonych ogórków).

Część tradycyjnych potraw polskich zyskała epitet „warszawskie” lub „po warszawsku” po drobnych modyfikacjach przepisu. Tu, oprócz wspomnianych flaków, wymienić należy choćby pyzy, czy schab po warszawsku (w galarecie).

Stołeczne słodkości

Deserem nieodłącznie związanym z Warszawą jest wuzetka, upamiętniająca jedną z bardziej znanych tras stolicy (W-Z). Oprócz niej, w prawie każdej cukierni, znajdziemy bajaderkę (niewielki, kulisty przysmak zrobiony nierzadko z cukierniczych resztek). Obowiązkową pozycją w menu każdego łasucha powinny być też pączki Bliklego, które dostaniemy w każdym sklepie firmowym tej znanej warszawskiej rodziny.

Ziemichód Przemysław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28466 )
Array ( [docId] => 28466 )

Array ( [docId] => 28466 )