Meksykańska uczta w naszym domu

Kategoria: Kuchnie świata
Autor: Giruć Katarzyna
Data: 11-07-2012 r.

Jeśli planujecie podróż do Meksyku to wspaniale – będziecie mieli okazję spróbować wspaniałych, różnorodnych, kolorowych potraw. Meksykańskie jedzenie to prawdziwa gratka zwłaszcza dla wielbicieli smaków pikantnych i wyrazistych. Jeśli jednak na razie nie wybierasz się do tego pięknego kraju – zaproś znajomych i wypraw meksykańskie przyjęcie.

Jeśli chcesz zaimponować znajomym i zrobić imprezę inną niż wszystkie, zorganizuj meksykańskie przyjęcie. Jeśli masz taką możliwość, zrób je w ogródku – rozstaw stoły, na drzewach powieś kolorowe lampiony, przygotuj meksykańską muzykę i oczywiście meksykańskie potrawy.

Meksykańskie przystawki

Proponowane przez nas przystawki to:

  • Nachos con Queso – nachos (chipsy z kukurydzianych tortilli) polane sosem serowym z ostrymi papryczkami jalapeno - idealne na przystawkę;
  • Guacamole – mus z avocado, pomidorów, czerwonej cebuli, papryczki chilli; podawany z kukurydzianymi chipsami;
  • Enchilada – zawijane tortille zapiekane z kurczakiem lub wołowiną, sosem pomidorowym, białym serem i kolendrą;
  • Tacos – miękkie kukurydziane tortille wypełnione różnymi nadzieniami (np. wołowiną, krewetkami) i sosami (np. pomidorową salsą, guacamole);
  • Empanadas – pierożki z farszem (np. mięsnym) smażone na głębokim tłuszczu lub pieczone w piekarniku;
  • Quesadille – pokrojone na kawałki meksykańskie tortille z farszem (np. z kurczakiem, wołowiną), warzywami i serem.

Meksykańskie dania

Proponowane przez nas dania główne to:

  • Fajitas – paski smażonej wołowiny lub kurczaka z czerwoną cebulą, papryką; podawane z sosami i tortillami;
  • Kurczak Mole – pierś z kurczaka z sosem z papryczek chilli i czekolady;
  • Chilli con carne – danie z mielonego mięsa z fasolą, papryką i chilli; podawane z ryżem lub plackami tortilli; klasyczne danie kuchni meksykańskiej.

Wybierzcie dania do menu swojego przyjęcia, pamiętając o tym, że potrawy kuchni meksykańskiej są pożywne i pikantne. Ustawcie na stole miseczki z gęstą kwaśną śmietaną (dla ozdoby posypaną posiekanym szczypiorkiem) – dzięki nim chętni będą mogli ugasić ogień na języku.

Dopełnieniem meksykańskiej uczty będzie zaserwowanie gościom drinka Margarita (koktajl z Brandy, likieru Cointreau i Tequili).

Giruć Katarzyna

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28455 )
Array ( [docId] => 28455 )