Najostrzejsze dania świata

Kategoria: Kuchnie świata
Autor: Giruć Katarzyna
Data: 19-06-2012 r.

Lubisz pikantne dania? Przepadasz za meksykańską, chińską czy indyjską kuchnią i myślisz, że jadłeś już naprawdę ostre potrawy? Niestety jesteś w błędzie. Na świecie istnieją tak ostre potrawy, że po ich spróbowaniu poczujesz się jak porażony prądem. Przedstawiamy najostrzejsze z najostrzejszych dań świata.

Koktajl Krewetkowy w Bistro Św. Elma

To piekielne danie można zjeść w Stanach Zjednoczonych, w stanie Indiana. Ci, którzy go próbowali mówią, że czuli się jakby poraził ich prąd. Danie jest piekielnie ostre, a nie ma w nim ani odrobiny chili. Skąd więc ten ogień? To zasługa dziewięciu kilogramów tartego chrzanu, w którym codziennie „marynuje” się świeże krewetki.

Phaal

Phaal jest najostrzejszym daniem typu curry na świecie. W składzie ma dziesięć różnych rodzajów ostrej papryki, w tym odmiany: habanero, scotch bonnet i Bhut Jolokia (według Księgi Rekordów Guinnessa najostrzejsza papryczka chili na Ziemi). Lokale serwujące Phaal nagradzają certyfikatami gości, którym udało się dokończyć danie.

Wieprzowina Vindaloo

Indyjska potrawa - wieprzowina Vindaloo to jedna z najostrzejszych potraw świata. Oryginalny przepis, który przywieźli na Goa Portugalczycy, zawierał wieprzowinę marynowaną w winie, pieprzu i czosnku. W Indiach zmodyfikowano go, tworząc z niej danie typu curry. Ostrość dania bierze się z ogromnej ilości wspomnianej już papryczki chili - Bhut Jolokia.

Gulasz Syczuański

Jak podaje się Gulasz Syczuański? Na stole stawia się naczynie z wrzącym bulionem wypełnionym czosnkiem, cebulą i syczuańskim pieprzem. Na bieżąco wkłada się do niego surowe kawałki mięsa i warzyw. Pieprz syczuański ma bardzo dziwny, charakterystyczny smak – ostry w sposób porażający, rozgryzienie ziarenka takiego pieprzu powoduje coś w rodzaju chwilowego odrętwienia języka.

 

Neua Pad Prik

Za ostrość tego tajskiego dania odpowiada spora ilość papryczek chili - Bird's Eye. Przepis na nie jest bardzo prosty - kucharz miesza w woku kawałki wołowiny, szalotki, czosnek i bazylię a na koniec dodaje główny składnik czyli ostre papryczki w dużej ilości.

Giruć Katarzyna

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28444 )
Array ( [docId] => 28444 )

Array ( [docId] => 28444 )