Koktajl Krewetkowy w Bistro Św. Elma
To piekielne danie można zjeść w Stanach Zjednoczonych, w stanie Indiana. Ci, którzy go próbowali mówią, że czuli się jakby poraził ich prąd. Danie jest piekielnie ostre, a nie ma w nim ani odrobiny chili. Skąd więc ten ogień? To zasługa dziewięciu kilogramów tartego chrzanu, w którym codziennie „marynuje” się świeże krewetki.
Phaal
Phaal jest najostrzejszym daniem typu curry na świecie. W składzie ma dziesięć różnych rodzajów ostrej papryki, w tym odmiany: habanero, scotch bonnet i Bhut Jolokia (według Księgi Rekordów Guinnessa najostrzejsza papryczka chili na Ziemi). Lokale serwujące Phaal nagradzają certyfikatami gości, którym udało się dokończyć danie.
Wieprzowina Vindaloo
Indyjska potrawa - wieprzowina Vindaloo to jedna z najostrzejszych potraw świata. Oryginalny przepis, który przywieźli na Goa Portugalczycy, zawierał wieprzowinę marynowaną w winie, pieprzu i czosnku. W Indiach zmodyfikowano go, tworząc z niej danie typu curry. Ostrość dania bierze się z ogromnej ilości wspomnianej już papryczki chili - Bhut Jolokia.
Gulasz Syczuański
Jak podaje się Gulasz Syczuański? Na stole stawia się naczynie z wrzącym bulionem wypełnionym czosnkiem, cebulą i syczuańskim pieprzem. Na bieżąco wkłada się do niego surowe kawałki mięsa i warzyw. Pieprz syczuański ma bardzo dziwny, charakterystyczny smak – ostry w sposób porażający, rozgryzienie ziarenka takiego pieprzu powoduje coś w rodzaju chwilowego odrętwienia języka.