Paninoteca to bar kanapkowy, na który wielokrotnie napotkamy podczas naszych włoskich wędrówek. Kupimy w nim panini – czyli kanapki z pieczywa (najczęściej ciabatty), pokrojone poziomo, wypełnione przeróżnymi dodatkami tj. salami, szynka, mięso, ser; często grillowane.
Przedstawiamy propozycję różnych panini, które możemy przygotować sobie w domu. Do wykonania domowych panini potrzebna nam będzie zgrzewarka (urządzenie przypominające zamykanego grilla).
Jak przygotować panino
Ciabattę kroimy wzdłuż. Do środka możemy włożyć:
- mięso np. salami, szynkę prosciutto, boczek, pieczonego kurczaka;
- sery np. sery żółte, mozzarellę, sery pleśniowe, ser feta;
- warzywa świeże np. pomidory, ogórka, rucolę, cebulę, oliwki;
- warzywa grillowane lub pieczone np. paprykę, cukinię, pieczarki, pomidory suszone z zalewy;
- sosy np. tapenadę z czarnych oliwek, sos majonezowy z kaparami, zielonymi oliwkami, czosnkiem lub koperkiem.