Panino – popularna włoska kanapka

Kategoria: Kuchnie świata
Autor: Giruć Katarzyna
Data: 06-07-2012 r.

Jeśli planujesz wakacyjny urlop we Włoszech dowiedz się więcej na temat przekąski, którą dostaniesz w każdym barze. To słynna włoska kanapka panino - podawana na zimno lub na ciepło, z rozmaitymi składnikami w środku. Panino to po Włosku „mała kanapka”.

Paninoteca to bar kanapkowy, na który wielokrotnie napotkamy podczas naszych włoskich wędrówek. Kupimy w nim panini – czyli kanapki z pieczywa (najczęściej ciabatty), pokrojone poziomo, wypełnione przeróżnymi dodatkami tj. salami, szynka, mięso, ser; często grillowane.

Przedstawiamy propozycję różnych panini, które możemy przygotować sobie w domu. Do wykonania domowych panini potrzebna nam będzie zgrzewarka (urządzenie przypominające zamykanego grilla).

Jak przygotować panino

Ciabattę kroimy wzdłuż. Do środka możemy włożyć:

  • mięso np. salami, szynkę prosciutto, boczek, pieczonego kurczaka;
  • sery np. sery żółte, mozzarellę, sery pleśniowe, ser feta;
  • warzywa świeże np. pomidory, ogórka, rucolę, cebulę, oliwki;
  • warzywa grillowane lub pieczone np. paprykę, cukinię, pieczarki, pomidory suszone z zalewy;
  • sosy np. tapenadę z czarnych oliwek, sos majonezowy z kaparami, zielonymi oliwkami, czosnkiem lub koperkiem.

 

Kanapkę podgrzewamy w zgrzewarce nagrzanej do wysokiej temperatury przez około 5-7 minut. Kroimy na pół i zjadamy na ciepło. Smacznego!

Giruć Katarzyna

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28452 )
Array ( [docId] => 28452 )