Pięć potraw, których musisz spróbować w Meksyku

Kategoria: Kuchnie świata
Autor: Kręglicka Olga
Data: 23-07-2012 r.

Kuchnia meksykańska to połączenie tradycyjnej kuchni indiańskiej oraz wpływów hiszpańskich konkwistadorów. Totopos con guacamole, mole poblano, elote, chilaquiles, tacos al pastor to tylko początek bogactwa kuchni meksykańskiej.

Totopos con guacamole

Totopos to nachosy z tortilli kukurydzianych, w Meksyku o wiele bardziej popularnych od tortilli pszenicznych, które królują w kuchni TEX-MEX. Guacamole wszyscy dobrze znają, chociaż w Meksyku smakuje znacznie lepiej ze względu na świetnego rodzaju awokado. Do ugniecionego awokado dodaje się drobno skrojonego pomidora, posiekaną cebulę, kolendrę, sok z cytryny, trochę soli. Jest to rewelacyjna przekąska, którą można urozmaicać dodając posiekane papryczki jalapeńos lub czosnek.

Mole poblano

Niektórym ciężko jest sobie wyobrazić połączenie smakowe kurczaka z czekoladą i chili, a to właśnie trzy główne składniki jednego z narodowych dań meksykańskich. Na szczęście mole poblano robi się z ponad dwudziestu produktów i czekolada nie przeważa w smaku, a głównie niweluje ostrość papryczek.

Elote

Nawet prosta kolba kukurydzy w Meksyku jest robiona na ciekawy i smaczny sposób. Umazana w majonezie, posypana queso fresco (ser zbliżony do bałkańskiego) i chili w proszku oraz skropiona sokiem z limonki smakuje wyśmienicie.

Chilaquiles

Śniadania w Meksyku są bardzo sycące, a jednym z najbardziej popularnych potraw są totopos polane gorącym sosem z zielonych lub czerwonych pomidorów, posypane queso fresco z czerwoną cebulą i kolendrą z dodatkiem śmietany. Zdarzają się też wersje z dodatkiem jajecznicy lub kurczaka.

Tacos al pastor

Mimo że w Meksyku można znaleźć tacos z przeróżnymi dodatkami, to właśnie tacos pasterskie są najbardziej charakterystyczne. Do ich przygotowania zazwyczaj używa się wieprzowiny marynowanej w occie, soku ananasowym i wielu rodzajach papryczek. Małe kawałki smażonej wieprzowiny układa się na ciepłej tortilli, dekoruje kawałkiem ananasa i posypuje kolendrą.

Kręglicka Olga

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28459 )
Array ( [docId] => 28459 )