Totopos con guacamole
Totopos to nachosy z tortilli kukurydzianych, w Meksyku o wiele bardziej popularnych od tortilli pszenicznych, które królują w kuchni TEX-MEX. Guacamole wszyscy dobrze znają, chociaż w Meksyku smakuje znacznie lepiej ze względu na świetnego rodzaju awokado. Do ugniecionego awokado dodaje się drobno skrojonego pomidora, posiekaną cebulę, kolendrę, sok z cytryny, trochę soli. Jest to rewelacyjna przekąska, którą można urozmaicać dodając posiekane papryczki jalapeńos lub czosnek.
Mole poblano
Niektórym ciężko jest sobie wyobrazić połączenie smakowe kurczaka z czekoladą i chili, a to właśnie trzy główne składniki jednego z narodowych dań meksykańskich. Na szczęście mole poblano robi się z ponad dwudziestu produktów i czekolada nie przeważa w smaku, a głównie niweluje ostrość papryczek.
Elote
Nawet prosta kolba kukurydzy w Meksyku jest robiona na ciekawy i smaczny sposób. Umazana w majonezie, posypana queso fresco (ser zbliżony do bałkańskiego) i chili w proszku oraz skropiona sokiem z limonki smakuje wyśmienicie.
Chilaquiles
Śniadania w Meksyku są bardzo sycące, a jednym z najbardziej popularnych potraw są totopos polane gorącym sosem z zielonych lub czerwonych pomidorów, posypane queso fresco z czerwoną cebulą i kolendrą z dodatkiem śmietany. Zdarzają się też wersje z dodatkiem jajecznicy lub kurczaka.