Sushi to japoński przysmak składający się z gotowanego ryżu zaprawionego mieszanką z octu ryżowego i cukru oraz różnych dodatków, głównie: surowych ryb, owoców morza, warzyw, grzybów, jajek, wodorostów nori.
Rodzaje sushi
Podstawowe rodzaje sushi:
Maki - najpopularniejszy rodzaj sushi, aby je przygotować na płacie wodorostu nori kładzie się warstwę ryżu i rybę (często także ogórka), następnie wodorost razem ze składnikami zwija się w rulon (przy użyciu bambusowej maty) i kroi na mniejsze kawałki.
Nigiri – ryż formuje się w dłoni w owalne „paluszki”, a następnie kładzie się na nim jednego rodzaju rybę (najczęściej surowe: łosoś, tuńczyk, ryba maślana) lub owoc morza.
Temaki – tworzą sami spożywający z przygotowanych i ułożonych na tacy składników, ryżu oraz płatków nori; sushi zwija się ręcznie bez użycia maty; jest małe – w sam raz na dwa kęsy.
Gunkanmaki – to ryżowe kulki otoczone paskiem glonów; wyglądają jak łódź napełniona takimi składnikami jak kawior czy siekane ryby.
Chirashi – danie z ryżu podane w miseczce, z różnymi typowymi dla sushi składnikami (sashimi, tofu, grzyby, warzywa) ułożonymi na wierzchu (edo-zushi) lub na spodzie (gomoko-zushi).
Sushi powinno być świeże, dlatego w restauracjach przyrządza się je tuż przed spożyciem. Zgodnie z tradycją spożywa się je palcami i nie zostawia się na talerzu nadgryzionego kawałka.