Rodzaje sushi

Kategoria: Kuchnie świata
Autor: Giruć Katarzyna
Data: 20-04-2012 r.

Sushi jest dzisiaj w Polsce bardzo modne. Knajpy, w których się je podaje powstają jak grzyby po deszczu. Coraz bardziej prawdopodobne jest, że zaserwują je znajomi, którzy zaprosili nas na kolację. Warto więc zapoznać się z podstawowymi rodzajami tego japońskiego przysmaku oraz kulturą jego jedzenia. Przedstawiamy ściągawkę – jak jeść sushi.

Sushi to japoński przysmak składający się z gotowanego ryżu zaprawionego mieszanką z octu ryżowego i cukru oraz różnych dodatków, głównie: surowych ryb, owoców morza, warzyw, grzybów, jajek, wodorostów nori.

Rodzaje sushi

Podstawowe rodzaje sushi:

Maki - najpopularniejszy rodzaj sushi, aby je przygotować na płacie wodorostu nori kładzie się warstwę ryżu i rybę (często także ogórka), następnie wodorost razem ze składnikami zwija się w rulon (przy użyciu bambusowej maty) i kroi na mniejsze kawałki.

Nigiri – ryż formuje się w dłoni w owalne „paluszki”, a następnie kładzie się na nim jednego rodzaju rybę (najczęściej surowe: łosoś, tuńczyk, ryba maślana) lub owoc morza.

Temaki – tworzą sami spożywający z przygotowanych i ułożonych na tacy składników, ryżu oraz płatków nori; sushi zwija się ręcznie bez użycia maty; jest małe – w sam raz na dwa kęsy.

Gunkanmaki – to ryżowe kulki otoczone paskiem glonów; wyglądają jak łódź napełniona takimi składnikami jak kawior czy siekane ryby.

Chirashi – danie z ryżu podane w miseczce, z różnymi typowymi dla sushi składnikami (sashimi, tofu, grzyby, warzywa) ułożonymi na wierzchu (edo-zushi) lub na spodzie (gomoko-zushi).

Sushi powinno być świeże, dlatego w restauracjach przyrządza się je tuż przed spożyciem. Zgodnie z tradycją spożywa się je palcami i nie zostawia się na talerzu nadgryzionego kawałka.

 

Wasabi

Kawałki sushi macza się w sosie sojowym (może być rozmieszany z japońskim chrzanem - wasabi) i je z wasabi oraz płatkami marynowanego imbiru (oprócz dobrego smaku imbir „przeczyszcza” kubki smakowe). Do sushi podaje się zieloną herbatę albo sake (japoński ryżowy napój alkoholowy).

Giruć Katarzyna

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28438 )
Array ( [docId] => 28438 )

Array ( [docId] => 28438 )