Kurkuma (Hanldi) – ten żółty korzeń zwany jest inaczej szafranem indyjskim lub imbirem złocistym. Uważa się go za naturalny probiotyk, gdyż pomaga regenerować florę fizjologiczną, wspomaga trawienie, oczyszcza krew i stymuluje produkowanie nowych komórek. Dzięki właściwościom ujędrniającym skórę, znane jest także jego zastosowanie w przemyśle kosmetycznym.
Lotos (Makhana) – przez tysiąclecia jego nasiona były bardzo drogie, dodawano je zatem jedynie do potraw gotowanych dla członków najbogatszych kast. Dzisiaj prawie każdy może sobie pozwolić na pyszny deser wzbogacony tą aromatyczną przyprawą. Jego liście nadają niepowtarzalny smak pilawowi i różnym rodzajom curry, a kwiaty używane są w przemyśle kosmetycznym.
Miodła indyjska (Neem) – jest to wiecznie zielone drzewo, którego niemal każda część wykorzystywana jest do leczenia różnego rodzaju dolegliwości - zwłaszcza problemów ze skórą (trudno gojące się rany, trądzik, egzema, łuszczyca, owrzodzenia).
Pieprz czarny (Kali Mirch) – jeden z największych „wspomagaczy” trawienia. Niszczy toksyny i ułatwia pracę jelit. Poza tym stosuje się go w ziołolecznictwie jako antidotum na skutki zbyt obfitych posiłków, na przeziębienie, zapalenie zatok przynosowych oraz utratę apetytu.