Pochodzenie cukrowca lekarskiego, jak inaczej brzmi nazwa tej rośliny, owiane jest tajemnicą, wiadomo jednak, że jej najstarsze ślady znaleziono w okolicach Półwyspu Indyjskiego i Nowej Gwinei, a datowane są one na ok. 6 tys. lat p.n.e. Traktowana była ona jednakże jedynie jako egzotyczna przyprawa i lekarstwo używane w dolegliwościach przewodu pokarmowego. Do słodzenia potraw używano zaś pszczelego miodu.
Dopiero w ok. X wieku n.e. wracający z krucjat krzyżowcy sprowadzili trzcinę cukrową do Europy, sadząc ją swych ojczyznach, w basenie Morza Śródziemnego. W kolejnych wiekach jej uprawa stopniowo się rozwinęła, przede wszystkim w rejonie Bliskiego Wschodu.
Zainteresowanie tą rośliną wzrosło zwłaszcza po XV wieku, kiedy to popularne i bardzo modne stało się pijanie herbaty, kawy czy gorącej czekolady. Owe ciepłe napoje trzeba było czymś słodzić, a cukier pochodzący z trzciny cukrowej bardzo przypadł do gustu na europejskich dworach królewskich i wśród bogatych mieszczan. W 1412 roku pod banderą królestwa Kastylii rozpoczął się podbój Wysp Kanaryjskich, a w 1419 roku, pod flagą Portugalii – Madery; wkrótce wyspy te stały nową ostoją dla cukrowca lekarskiego.