Wołowina z selerem i pędami bambusa

Kategoria: Kuchnie świata
Autor: Chrapek Radosław
Data: 11-07-2012 r.

Wołowina z selerem i pędami bambusa pierwszy raz jadłem w restauracji chińskiej. Tak ją pokochałem, że postanowiłem poprosić kelnera o przepis na te przepyszne danie z wołowiną. Oto przepis na wołowinę z selerem i pędami bambusa.

Składniki

25 dag mięsa wołowego
por
ćwiartka selera
5 dag pędów bambusa
jajko
łyżka wina ryżowego
łyżeczka mąki ziemniaczanej
olej
sól
czarny pieprz

Sos:

4 łyżki rosołu (najlepiej mieszanego)
łyżka sosu sojowego (może być sos sojowy ciemny lub sos sojowy jasny)
łyżka białego octu
łyżka wina ryżowego
łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta glutaminianu sodu

 

Wykonanie

Mięso kroimy w cienkie paski. Przygotowujemy marynatę z wina ryżowego, mąki ziemniaczanej, jajka, soli oraz czarnego pieprzu. Mięso obtaczamy w tej marynacie i odstawiamy na kwadrans. Seler należy dobrze umyć i pokroić w paseczki. Tak samo kroimy pędy bambusa i pora. Wszystkie składniki sosu należy dokładnie wymieszać i odstawić.

Następnie rozgrzewamy olej w woku i podsmaży na nim mięso z pędami bambusa, ciągle mieszając drewnianą łopatką, ale najlepiej specjalnymi pałeczkami. Mięso wyjmujemy z patelni i odsączamy z tłuszczu. Później seler i por dodajemy do woka i smażymy chwilę. Gdy się lekko przyrumienią, wlewamy do nich wcześniej przygotowany sos i mieszamy do momentu aż się zagęści. Na sam koniec dodajemy mięso z pędami bambusa i wszystkie składniki należy dobrze wymieszać.

Tak przygotowaną potrawę podajemy na gorąco, najlepiej z dodatkiem ryżu.

Chrapek Radosław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28456 )
Array ( [docId] => 28456 )