Arystokrata wśród win - jak powstaje szampan

Kategoria: Napoje
Autor: Ziemichód Przemysław
Data: 25-04-2012 r.

Szampanem może być określane jedynie wino musujące powstałe w granicach francuskiej Szampanii, które spełnia surowe wymogi jakościowe. Czym odznacza się szampan? Jak go kupować, wybierać i właściwie podawać?

Szampan a inne wina musujące

Choć potocznie szampanem nazywamy każde wino musujące, to tak naprawdę na miano tego prawdziwego zasługuje tylko jeden rodzaj trunków. Techniczne rzecz biorąc, nie wystarczy, by został on wyprodukowany na terenie Szampanii aby na butelce mogło pojawić się zaszczytne miano króla win musujących.

Do produkcji szampana używa się 3 gatunków winogron zbieranych tylko i wyłącznie ręcznie. Są to białe Chardonnay i ciemne Pinot noir i Pinot meunier. Przepisy apelacji regulują także maksymalną ilość winogron, z której powstać może 100 litrów soku oraz metody produkcji przechowywania i dojrzewania wina.

Proces dojrzewania szampana

Tym, co czyni szampana jeszcze bardziej wyjątkowym jest proces dojrzewania, który przechodzi on w butelkach. Do każdej szampańskiej butelki, zawierającej tzw. „wino bazowe” dodaje się specjalną mieszaninę cukru i drożdży. Drożdże, na drodze fermentacji, zwiększają nieco poziom alkoholu, wytwarzając dwutlenek węgla. Butelki leżakujące dnem do góry są co jakiś czas obracane, by w ten sposób drożdżowy osad osiadł u wylotu szyjki.

Gdy szampan dojrzeje, osad jest zamrażany, butelka otwierana a drożdże wyrzucane. Ubytek wina uzupełnia się, a butelki zamyka korkiem.

Kolor szampana

Szampan dostępny jest w dwóch kolor: białym (95% produkcji) i różowym. Różowa barwa jest wynikiem pozostawieniem na krótki czas skórek ciemnych odmian winogron w soku. Szampan biały powstały jedynie z gron Chardonnay to Blanc de Blancs (biały z białych), jeśli do jego produkcji użyto odmian ciemnych na etykiecie odnajdziemy adnotacje Blanc de Noir (biały z ciemnych).

  • Extra brut (całkowicie wytrawny)
  • Brut wytrawny
  • Extra dry (półwytrawny)
  • Sec (lekko słodki)
  • Semi-sec (półsłodki)
  • Doux (słodki)

Rocznikoww szampany

Przeważająca większość szampanów powstaje w wyniku kupażu (mieszania) ze sobą tzw. win bazowych, które poddaje się dalszej fermentacji. Wina bazowe pochodzą z różnych lat produkcji , co gwarantuje, że nie rocznikowy szampan ma z roku na rok dokładnie identyczny smak.

Rocznikowe szampany powstają z kupażu win bazowych z jednego tylko rocznika. Są droższe i bardziej ekskluzywne niż ich nie rocznikowi kuzyni.

Jak kupować szampana

Szampana najlepszy jest świeży. Wyjątek stanowią oczywiście szampany rocznikowe. Unikajmy kupowania zakurzonych butelek, stojących w sklepie kilka lat. Aby przekonać się jak długo wino znajduje się w Polsce, wystarczy zerknąć na datę wydrukowaną na banderoli.

Ziemichód Przemysław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29597 )
Array ( [docId] => 29597 )

Array ( [docId] => 29597 )