Francuskie wino
Szampania to geograficznie część Burgundii. Wina musujące z winnic, które nie należą do tej prestiżowej apelacji, a spełniają surowe wymogi jakościowe klasyfikowane są jako Crémant de Bourgogne. Crémant stanowi swoistą apelacje win musujących, w obrąb której wchodzi siedem odrębny regionów Francji (Crémant d'Alsace, Crémant de Bordeaux, Crémant de Bourgogne, Crémant de Die, Crémant du Jura, Crémant de Limoux, Crémant de Loire). Wszystkie produkowane są tą samą technologią co ich szampańscy kuzyni.
Za najbardziej zbliżone szampanowi uważa się Cremanty z Burgundii ze względu na pokrewieństwo użytych odmian winogron oraz geograficzną bliskość. W tej klasie win może znaleźć trunki łudząco przypominające szampańskie wyroby w cenach o 1/3 niższych.
Włoskie wina
Najpoważniejszym europejskim rywalem dla szampana są zdecydowanie włoskie wina z regionu franciacorta. Wina tego lombardzkiego regionu powstają z dwóch klasycznych szampańskich szczepów (Chardonnay i Pinot noir) z dodatkiem Pinot Bianco. Butelka wysokiej klasy Franciacorty może być nawet o połowę tańsza od popularnych marek szampana.
Wino Cava
Cava (wym. Kawa) to hiszpańskie wina musujące również produkowane metodą tradycyjną a więc po przez fermentacje w butelce. W tej grupie trunków znajdziemy godnych rywali szampana ale niestety, także wyroby 2 i 3 sortu, wobec, których dylemat Cava czy herbata przestaje być tylko lingwistycznym żartem. Dobrej klasy Cava to wydatek od 50-60 złotych w górę.
Riesling ze spornego terytorium
Każdemu, komu znudziły się niemieckie Rieslingi proponuje wycieczkę za zachodnią granicę Niemiec, do francuskiej Alzacji, skąd pochodzą równie wyśmienite wina produkowane z tego samego szczepu białych winogron. Alzacja podobna jest do Niemiec nie tylko geograficznie. Również zbliżone przepisy dotyczące produkcji wina sprawiają, że trunki tam produkowane można porównywać z ich wschodnimi kuzynami. Zresztą, nie bez przyczyny. Wszak, przez wieki Alzacja była terytorium spornym między monarchami Francji i Niemiec.