Degustacja wina

Kategoria: Napoje
Autor: Ziemichód Przemysław
Data: 23-05-2012 r.

Degustując wino możemy bez problemu oszacować jego wiek, złożoność, rodzaj i ilość aromatów w nim występujących, a nawet wskazać miejsce jego pochodzenia. Wszystko to nie wymaga ani nadzwyczajnej wiedzy, ani lat praktyki. Zobacz, jak w pięciu prostych krokach opanować podstawy degustacji wina.

Wybór wina

Wybierz wino, które lubisz i choć trochę znasz. Pamiętaj, że im bardziej kompleksowe wino, tym więcej aromatów będzie mogło ujawnić, dlatego mija się z celem degustowanie wina stołowego za 8 złotych.

Załóż dziennik

Wystarczy zwykła kartka papieru lub zeszyt szkolny. Osoby bardziej ambitne mogą poszukać profesjonalnych dzienników z już wcześniej przygotowanymi rubrykami. Nie jest to konieczne. Ważne, by nasze zapiski prowadzić systematycznie, jasno i w miarę wyczerpująco. Liczy się więc treść, nie forma. Co będziemy w nim zapisywać? Bardzo podstawowe informację – nazwę wina i apelację, dane producenta, zawartość alkoholu, a także wrażenia z degustacji podzielone na 3 sekcje: oko (wygląd wina), nos (zapach wina), usta (smak).

Degustacja wina

Zarówno przy ocenie zapachu jak i smaku wyjdź od najbardziej ogólnych danych, uszczegóławiając je. Na przykład: Zapach owocowy – owoce leśne – borówki.

Aromaty w winie dzielimy na te pierwszego, drugiego i trzeciego rzędu. Te pierwszego rzędu pochodzą od owoców i warunków klimatyczno-geograficznych w jakich dojrzewały winogrona (to przeważnie aromaty owocowe rzadziej warzywne), drugiego rzędu to aromaty powstałe podczas fermentacji wina (aromaty bananów, landrynek, przypraw) aromaty trzeciorzędne powstają podczas dojrzewania wina i obejmują bogatą gamę zapachów chemicznych czy ziołowych.

Porównujemy

Zacznij od zebrania tego, co masz pod ręką – świeże owoce, zioła, warzywa –wszystko, co ma jakiś zapach może być przydatne. Nawet gazowane napoje czy kolorowe cukierki. Warto być otwartym na nowe zapachy. Jeżeli zapach lub smak wina nasuwa ci jakiś znany aromat, odszukaj go i porównaj. W ten sposób najłatwiej nauczyć się rozpoznawania zapachów.

 

Oceniamy wino

Do oceny wina stosuje się przeważnie skalę Roberta Parkera. Choć skala ma sto stopni, przeważnie noty mieszczą się w przedziale 70-90 punktów. Pamiętaj, że im więcej win ocenisz, tym twoje noty będą co raz lepsze i zróżnicowane.

Ocenie nie podlega nasze subiektywne poczucie smaku a obiektywne parametry wina, jak na przykład:

  • zrównoważenie (czy kwasowość, alkohol, cukier wybija się na pierwszy?)
  • bogactwo aromatów (początkujący amator wina jest wstanie rozróżnić ich około pięciu)
  • charakter bukietu (ilość i rodzaj zapachów 1,2,3 rzędu)
  • końcówka wina (czas liczony w sekundach od przełknięcia ostatniego łyku wina, do momentu, gdy jego smak jest jeszcze wyczuwalny w ustach. Im dłużej, tym lepiej).

Ziemichód Przemysław

Tagi: wina

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 29649 )
Array ( [docId] => 29649 )

Array ( [docId] => 29649 )