Wybór wina
Wybierz wino, które lubisz i choć trochę znasz. Pamiętaj, że im bardziej kompleksowe wino, tym więcej aromatów będzie mogło ujawnić, dlatego mija się z celem degustowanie wina stołowego za 8 złotych.
Załóż dziennik
Wystarczy zwykła kartka papieru lub zeszyt szkolny. Osoby bardziej ambitne mogą poszukać profesjonalnych dzienników z już wcześniej przygotowanymi rubrykami. Nie jest to konieczne. Ważne, by nasze zapiski prowadzić systematycznie, jasno i w miarę wyczerpująco. Liczy się więc treść, nie forma. Co będziemy w nim zapisywać? Bardzo podstawowe informację – nazwę wina i apelację, dane producenta, zawartość alkoholu, a także wrażenia z degustacji podzielone na 3 sekcje: oko (wygląd wina), nos (zapach wina), usta (smak).
Degustacja wina
Zarówno przy ocenie zapachu jak i smaku wyjdź od najbardziej ogólnych danych, uszczegóławiając je. Na przykład: Zapach owocowy – owoce leśne – borówki.
Aromaty w winie dzielimy na te pierwszego, drugiego i trzeciego rzędu. Te pierwszego rzędu pochodzą od owoców i warunków klimatyczno-geograficznych w jakich dojrzewały winogrona (to przeważnie aromaty owocowe rzadziej warzywne), drugiego rzędu to aromaty powstałe podczas fermentacji wina (aromaty bananów, landrynek, przypraw) aromaty trzeciorzędne powstają podczas dojrzewania wina i obejmują bogatą gamę zapachów chemicznych czy ziołowych.
Porównujemy
Zacznij od zebrania tego, co masz pod ręką – świeże owoce, zioła, warzywa –wszystko, co ma jakiś zapach może być przydatne. Nawet gazowane napoje czy kolorowe cukierki. Warto być otwartym na nowe zapachy. Jeżeli zapach lub smak wina nasuwa ci jakiś znany aromat, odszukaj go i porównaj. W ten sposób najłatwiej nauczyć się rozpoznawania zapachów.