Herbata - jak ją wybierać

Kategoria: Napoje
Autor: Ziemichód Przemysław
Data: 17-04-2012 r.

Herbata jest drugim po wodzie najpopularniejszym napojem na świecie. Mimo że rocznie wypijamy kilkanaście tysięcy filiżanek herbaty, wciąż nasza wiedza na jej temat jest niewielka. Zobacz, czym różnią się od siebie poszczególne herbaty i jak smakują.

Rodzaje herbat

Susz, który powszechnie nazywamy herbatą występuje w kilku różnych odmianach i rodzajach. Poszczególne typy herbaty różnią się nie tylko miejscem pochodzenia ale także sposobem otrzymywania.

Herbata czarna (najpopularniejsza z herbat) poddawana jest pełnej fermentacji i to właśnie długiemu procesowi produkcji zawdzięcza swój kolor. Z tego samego krzewu produkowana jest także herbata zielona, której obróbka nie wymaga fermentacji, co wpływa na jej charakterystyczny, cierpkawy smak. Herbatę czerwoną (Pu-ehr) wykorzystuje się powszechnie w suplementach diety. Wspomaga ona odchudzanie i procesy trawienne.

Obiektem westchnień koneserów jest herbata biała, uchodząca za najbardziej ekskluzywną i najdroższą w herbacianej rodzinie. Produkuje się ją ze starannie wyselekcjonowanych pąków, zrywanych jedynie przez 4 dni w roku.

Zakup herbaty

Zwracaj uwagę na zawartość herbacianych torebek – im bardziej miałka herbata, tym gorsza jakość napoju. Oczywiście, ciężko ocenić to będą w sklepie ale jeśli kupujemy herbatę dość często, taka obserwacja nie nastręczy nam większego kłopotu. Dużo lepszym pomysłem jest wybór herbat liściastych, z uwagi ich wyższą jakość.

Jeśli szukasz czegoś naprawdę nie typowego, poszukaj herbaty białej o nierozwiniętych pąkach (herbata kwitnąca), w postaci małych pakunków. Po dolaniu gorącej wody pąk rozwija się i otwiera samoczynnie.

  • Herbata biała – łagodny smak i aromat, delikatnie przypominający jaśmin
  • Herbata zielona – ziołowy, słodko-gorzkawy
  • Herbata czarna – zależnie od gatunku smak może być słodowo-korzenny (Assam) i ostry lub kwiatowy i delikatny (Darjeeling)
  • Herbata czerwona – ziemisto-korzenny smak i aromat

 

Liście herbaty czy herbata w torebce

Herbata liściasta, która pod względem jakości plasująca się najwyżej, to ledwie 2 proc. światowej produkcji. Pozostałe 98 proc. zarezerwowane jest dla herbaty łamanej (tej, którą znajdziemy w naszych herbacianych torebkach), czy pyłu herbacianego, surowca niemal odpadowego, który stanowi bazę dla herbaty ekspresowej. Im drobniej pomielona herbata, tym jej jakość gorsza.

Drogie herbaty

Arystokracja herbaciana, sprzedawana w formie nie łamanych liści nierzadko jest droższa od tradycyjnej, torebkowej herbaty. Porównując rodzaje herbat warto jednak spojrzeć na cenę za kilogram gotowego produktu. Nie rzadko, kiepskiej jakości popularna herbata w torebkach może być znacznie droższa od nie reklamowanej herbaty liściastej. Jeśli zależy ci na jakości pitego naparu, wybieraj możliwie najgęstsze liście i unikaj herbat granulowanych oraz mielonych. Mają znikome wartości smakowe i nie rzadko też odżywcze.

Ziemichód Przemysław

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 29556 )
Array ( [docId] => 29556 )

Array ( [docId] => 29556 )