Rodzaje herbat
Susz, który powszechnie nazywamy herbatą występuje w kilku różnych odmianach i rodzajach. Poszczególne typy herbaty różnią się nie tylko miejscem pochodzenia ale także sposobem otrzymywania.
Herbata czarna (najpopularniejsza z herbat) poddawana jest pełnej fermentacji i to właśnie długiemu procesowi produkcji zawdzięcza swój kolor. Z tego samego krzewu produkowana jest także herbata zielona, której obróbka nie wymaga fermentacji, co wpływa na jej charakterystyczny, cierpkawy smak. Herbatę czerwoną (Pu-ehr) wykorzystuje się powszechnie w suplementach diety. Wspomaga ona odchudzanie i procesy trawienne.
Obiektem westchnień koneserów jest herbata biała, uchodząca za najbardziej ekskluzywną i najdroższą w herbacianej rodzinie. Produkuje się ją ze starannie wyselekcjonowanych pąków, zrywanych jedynie przez 4 dni w roku.
Zakup herbaty
Zwracaj uwagę na zawartość herbacianych torebek – im bardziej miałka herbata, tym gorsza jakość napoju. Oczywiście, ciężko ocenić to będą w sklepie ale jeśli kupujemy herbatę dość często, taka obserwacja nie nastręczy nam większego kłopotu. Dużo lepszym pomysłem jest wybór herbat liściastych, z uwagi ich wyższą jakość.
Jeśli szukasz czegoś naprawdę nie typowego, poszukaj herbaty białej o nierozwiniętych pąkach (herbata kwitnąca), w postaci małych pakunków. Po dolaniu gorącej wody pąk rozwija się i otwiera samoczynnie.
- Herbata biała – łagodny smak i aromat, delikatnie przypominający jaśmin
- Herbata zielona – ziołowy, słodko-gorzkawy
- Herbata czarna – zależnie od gatunku smak może być słodowo-korzenny (Assam) i ostry lub kwiatowy i delikatny (Darjeeling)
- Herbata czerwona – ziemisto-korzenny smak i aromat