Jak wybrać dobrą wodę mineralną

Kategoria: Napoje
Autor: Stwora Sylwia
Data: 16-05-2012 r.

Według zaleceń żywieniowych powinniśmy wypijać przynajmniej dwa litry wody dziennie. W ten sposób uchronimy organizm przed odwodnieniem, zadbamy o utrzymanie właściwej temperatury ciała, oczyścimy organizm z toksyn oraz zapewnimy sobie dobra przemianę materii. Aby tak się stało należy zwrócić uwagę na to, jaką wodę pijemy.

Woda mineralna, woda źródlana, woda lecznicza czy woda stołowa. Dla wielu z nas woda to po prostu woda, dlatego często sięgamy po tę, która nie jest wartościowa dla organizmu. Poznanie różnic między poszczególnymi rodzajami wód pomoże Ci dobrać tę, która przyniesie najwięcej korzyści Twojemu organizmowi.

Woda źródlana wydobywana jest z płytkich ujęć. To najpopularniejszy rodzaj, zwykle reklamowany jako usuwający zmęczenie, poprawiający samopoczucie i przynoszący orzeźwienie. Jednak ze względu na małą ilość składników mineralnych, to jedna z najmniej wartościowych wód.

Woda mineralna pochodzi z głębokich warstw wodonośnych. Wyróżniamy typ niskozmineralizowany (500 mg składników mineralnych na litr), średnio zmineralizowane (500-1500 mg) oraz wysoko zmineralizowane (powyżej 1500 mg). Dzięki stabilnej zawartości minerałów niesie za sobą wiele korzyści prozdrowotnych.

Woda stołowa to woda źródlana z dodatkiem naturalnej wody mineralnej lub soli mineralnych.

Natomiast woda lecznicza pochodzi z jednego złoża, nie podlega uzdatnianiu, zawiera mnóstwo cennych składników mineralnych i ma farmakologicznie i klinicznie potwierdzone działanie lecznicze.

Zanim wrzucisz butelkę wody do koszyka sprawdź jej etykietę. Musi znaleźć się tam informacja o ateście PZH, nazwa producenta, źródła wydobycia, skład chemiczny wody, oznaczenia stopnia zmineralizowania, termin przydatności oraz zgoda Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej.

Po upewnieniu się, że te elementy widnieją na opakowaniu przejdź do składu wody. Powinno się w niej znajdować minimum 1000 mg minerałów na litr lub przynajmniej jeden z pierwiastków np. magnes (od 50 mg/l), wodorowęglany (od 600 mg/l) lub wapń (od 150 mg/l). Kolejną kwestią, na którą powinieneś zwrócić uwagę jest stan swojego zdrowia (np. przy cukrzycy wybieraj wodę z wysoką zawartością wodorowęglanów - powyżej 600 mg/l), rodzaj aktywności fizycznej (wybieraj wody mineralne oraz te z dużą zawartością sodu), stan fizjologiczny (w ciąży wybieraj wodę mineralną nisko-, średnio- i wysoko zmineralizowaną).

Wbrew powszechnemu przekonaniu woda gazowana nie szkodzi zdrowiu, jednak przy wrzodach żołądka, nadkwasocie czy chorobach gardła należy ich unikać.

Stwora Sylwia

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 29633 )
Array ( [docId] => 29633 )