Melba z lodami waniliowymi

Kategoria: Napoje
Autor: Omelczuk Maria
Data: 15-05-2012 r.

Nic tak nie chłodzi w gorące dni jak deser z lodów. Proponuję melbę z lodami waniliowymi. Deser został wymyślony przez francuskiego kucharza Augusta Escoffiera w 1890 roku na cześć śpiewaczki operowej Helen Mitchell-Porter-Armstrong.

Składniki

50 g malin
2 łyżeczki cukru
duża brzoskwinia (ewentualnie może być kilka jej cząstek z puszki)
2 kulki lodów waniliowych
2 łyżki śmietany
szklanka (250 ml) zimnego mleka

Wykonanie

Zostaw dwie najładniejsze maliny do dekoracji. Resztę umyj i zmiksuj z łyżeczką cukru. Wlej tę czerwoną miksturę do dwóch szklanych pucharków. Następnie wyczyść blender i przygotuj żółtą część koktajlu: zmiksuj brzoskwinię, resztę cukru, lody waniliowe, śmietanę i mleko. Wylej na czerwoną mieszankę z malin tę żółtą z brzoskwiń. Nie mieszaj obu warstw!


Udekoruj oba pucharki odłożonymi malinami.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28508 )
Array ( [docId] => 28508 )