Zasugeruję tylko, że najlepiej i najbarwniej wypadają czerwone owoce jagodowe. Reszta zależy od Ciebie!
Składniki
250 g truskawek (świeżych, chociaż mogą być też mrożone)
250 ml (mała puszka) mleczka kokosowego
300 ml jogurtu
80 g cukru
kilka listków świeżej mięty lub melisy, do dekoracji
4 czubate łyżeczki wiórków kokosowych, do dekoracji
trochę kruszonego lodu, do ochłodzenia napoju
Wykonanie
Pamiętaj, że zarówno mleczko kokosowe jak i jogurt powinny być dobrze schłodzone, dlatego wyjmij je z lodówki dopiero tuż przed tym jak będziesz robić koktajl. Umyj truskawki w bieżącej wodzie, osusz je nieco na ręczniku kuchennym i odszypułkuj.
Przełóż owoce do dużej, a przede wszystkim głębokiej miski, ustaw ją w zlewozmywaku (dzięki temu się nie pobrudzisz) i blenderem zmiksuj truskawki na purée. Następnie wlej zimne mleczko kokosowe i jogurt oraz wsyp cukier. Miksuj wszystko blenderem na najwyższych obrotach przez jakieś pół minuty, potem zmniejsz moc.