Wiosenny kompot

Kategoria: Napoje
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 30-05-2012 r.

Gotowe soki dla wielu wiążą się z wygodą. Nie trzeba bowiem stać przy kuchni i gotować. Jednak smak świeżego rabarbaru czy agrestu jest nieporównywalny. Kompot wiosenny, który piłam u znajomych, łatwo się przygotowuje, a co więcej ma niesamowity aromat. Czy taki jest – przekonajcie się sami.

Składniki

1,5 l wody
2 szklanki pokrojonego w drobną kostkę rabarbaru malinowego
szklanka średnio dojrzałego agrestu
szklanka cukru
2 łyżki rodzynek
szklanka białego, słodkiego wina

Wykonanie

Przebrane rodzynki zalewamy winem, odstawiamy na godzinę. Z wody i cukru gotujemy syrop, na gorący wrzucamy przygotowane owoce i zagotowujemy ale nie dłużej niż 5 min. Następnie dodajemy namoczone rodzynki wraz z winem i zagotowujemy raz jeszcze. Przed podaniem wychładzamy pod przykryciem.

 

Co ważne, kompot powinien mieć temperaturę pokojową – zbyt mocno wychłodzony może stracić swój niesamowity aromat.

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28509 )
Array ( [docId] => 28509 )