Z terapeutycznego punktu widzenia, jest to jeden z najbardziej wartościowych soków. Nie tylko bezpośrednio stymuluje wątrobę, ale także stanowi bazę (razem z winogronowymi pestkami) dla leków ją wspomagających. Poza tym bardzo dobrze wpływa na nerki – regulując trawienie i przyśpieszając metabolizm, eliminuje z organizmu kwas moczowy, który powoduje zmęczenie.
Ponadto wielu lekarzy trafnie określiło, że sok z winogron „oczyszcza krew”, czyli pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, co objawia się tym, że nawet podczas długotrwałego wysiłku nie odczuwamy tak szybko zmęczenia.
Nie przejmujmy się jego dużą zawartością cukru! Jest to bowiem tylko glukoza i fruktoza, a więc dobre monosacharydy, które są bezpośrednio przyswajalne przez organizm, nie wymagając od organów trawiennych dodatkowej pracy.
Wyliczaniu chorób na które pomaga sok z winogron nie ma końca. Bogactwo zawartych w nim witamin, soli mineralnych, a także żelaza czyni go idealnym remedium na szkorbut, reumatyzm, artretyzm, nadciśnienie tętnicze, zaparcie, anemię, hipercholesterolemię i depresję. Ostatnie badania naukowe wykazały również jego niezwykłą moc w diecie antynowotworowej. Okazało się, że wśród mieszkańców pewnych regionów we Francji, gdzie na masową skalę kultywuje się winną latorośl, prawie w ogóle nie odnotowuje się zachorowań na raka.