Jeśli niezapowiedziani goście wpadają nagle jak burza do Twojego domu, a Ty starasz się jednocześnie upchnąć pod łóżko resztki garderoby oraz wymyślić jakieś wykwintne danie wiedząc doskonale, że Twoja lodówka świeci pustkami, przypomnij sobie prosty przepis na bruschettę – jest smaczna, sycąca, a Twoi goście z pewnością docenią tę przekąskę. Zatem – do dzieła!
Składniki
bułka typu paryska albo wrocławska, może być bagietka, albo ciabatta
4-5 pomidorów, najlepiej świeżych
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz (najlepiej świeżo mielony) do smaku
oliwa z oliwek
kilka listków świeżej bazylii
Wykonanie
Bułkę pokrój na cienkie kromki i podsmaż na oliwie. Pomidory umyj i pokrój na drobno. Możesz obrać je ze skórki, ale nie jest to konieczne, jeśli weźmiemy tzw. pomidory gruntowe. Następnie pomidory podsmaż na oliwie z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu. Poszatkuj cebulę i pokrój na drobno. Dodaj do pomidorów i smaż razem. Usmażone pomidory połóż na kanapkach i wstaw na 3 min. do nagrzanego piekarnika (180 stopni).
Następnie wyjmij z piekarnika i udekoruj listkami bazylii. Doskonale pasuje białe, dobrze schłodzone wino.