Mus z tuńczyka na zimno

Kategoria: Przekąski
Autor: Grębocka Mirosława
Data: 15-09-2012 r.

Mus z tuńczyka to propozycja zimnej przekąski dla osób mających mało czasu, liczących kalorie i niekochających wielkich wyzwań w kuchni. Wystarczy 25 minut i mamy gotową średniokaloryczną, średniodrogą i średniotrudną zimną przekąskę. Prosta i co ważne, zawsze się udaje.

Składniki

2 puszki tuńczyka w zalewie
szklanka naturalnego jogurtu
szklanka śmietany kremówki
3 łyżki posiekanych korniszonów
2 płaskie łyżeczki żelatyny
3 łyżki gorącego mleka
biały pieprz
sól
natka pietruszki

Wykonanie

Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody. Gdy napęcznieje, dokładnie rozpuszczamy w gorącym mleku. Tuńczyka odsączamy z zalewy i dzielimy na małe kawałki. Śmietanę ze szczyptą soli ubijamy na puch, dodajemy jogurt, rozpuszczoną żelatynę, korniszony i rozdrobnionego tuńczyka. Składniki mieszamy i doprawiamy do smaku. Mus nakładamy do szklanych, porcjowych salaterek i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.

 

Przed podaniem przybieramy listkami pietruszki. Do dekoracji można wykorzystać też pomidorki koktajlowe.


Zobacz także:

Grębocka Mirosława

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28556 )
Array ( [docId] => 28556 )