Składniki
Spód:
długa bagietka lub inna podłużna bułka (np. wrocławska), pokrojona na kromki o grubości około 1,5 cm
1/2 szklanki majonezu
4 łyżki startego żółtego sera
Wierzch:
łyżka oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
pęto (ok. 300–400 g) dowolnej kiełbasy trwałej (czyli np. suchej krakowskiej, włoskiej pepperoni, hiszpańskiej chorizo, portugalskiej chouriço, węgierskiego salami) albo półtrwałej (żywieckiej, jałowcowej podsuszanej, kabanosów)
1/3 szklanki majonezu
2/3 szklanki twarożku lub puszystego serka – naturalnego bądź z przyprawami
sól, pieprz do smaku
natka świeżej pietruszki
Wykonanie
Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. W średniej misce wymieszaj razem majonez i starty ser żółty. Posmaruj kromki bagietki lub innej bułki majonezowo-serową miksturą i wstaw je do rozgrzanego piekarnika (najlepiej na kratce do grillowania wyłożonej folią aluminiową) na około 10 min.