Carpaccio z sosem musztardowym

Kategoria: Przekąski
Autor: Omelczuk Maria
Data: 10-07-2012 r.

Carpaccio ze szlachetnej polędwicy wołowej, jednak inne niż jedliście do tej pory! Przystawka ta serwowana jest w formie estetycznych roladek przewiązanych jadalną wstążką ze szczypiorku i ułożona na zielonych listkach rukoli.

Sezamowa pasta, którą połączysz z rukolą na pewno przyda się także do dekoracji oraz nadania ciekawej nuty smakowej różnego rodzaju kanapkom oraz sałatkom – dlatego warto przygotować jej więcej. Przechowuj ją w lodówce i używaj kiedy potrzeba.

Składniki

200 g carpaccio z wołowiny, pokrojone na cienkie plasterki
świeża rukola
świeżo starty parmezan
6 łyżek orzechów piniowych
świeży szczypiorek (najlepiej o długich łodyżkach)

Sos musztardowy:

30 ml oliwy z oliwek (koniecznie extra vergine)
10 ml octu balsamicznego (najlepszy z Modeny)
15 g musztardy
sól, pieprz – do przyprawienia

Sezamowa pasta:

50 g ziaren sezamu
20 ml oleju sezamowego (ewentualnie słonecznikowego)
sól

Wykonanie

Zacznij od przygotowania sezamowej pasty. Na suchej patelni, na średnim ogniu upraż ziarna sezamu, od czasu do czasu mieszając je drewnianą szpatułką. Kiedy już będą uprażone, zmiel je w maszynce do mielenia mięsa. Dolej do nich olej sezamowy i wymieszaj, aż otrzymasz pastę o jednolitej konsystencji. Przypraw ją dodając szczyptę soli.

Aby zrobić musztardowy sos, wymieszaj wszystkie składniki – czymkolwiek, byle nie blenderem! Smaki poszczególnych składników w tym winegret powinny być wyraźne i łatwe do odróżnienia.

Na suchej patelni upraż orzechy piniowe (wystarczy około 5-6 łyżek). Rób to na niezbyt dużym ogniu, często mieszając. Sparz szczypiorek w gorącej wodzie, aby łatwo można było związać jego łodygami pakieciki carpaccio. Umyj rukolę pod bieżącą wodą, a parmezan zetrzyj na tarce.

Posmaruj za pomocą pędzelka każdy plasterek carpaccio musztardowym sosem, na środku umieść troszkę orzeszków piniowych i starty parmezan. Zwiń plasterki wołowiny z dwóch stron, uważając, żeby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz (robiąc coś na kształt roladek). Przewiąż je łodygami szczypiorku.

Na talerzach wyłóż listki rukoli, na to daj sezamową pastę, a potem roladki carpaccio.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28548 )
Array ( [docId] => 28548 )