Ciasto francuskie z kurkami i kozim serem - sezon na kurki czas zacząć

Kategoria: Przekąski
Autor: Grabowska-Peda Marta
Data: 24-06-2012 r.

Kurki to prawdziwy rarytas i to nie tylko dla smakoszy grzybów. Można je podać na 1001 sposobów, ja zaś polecam ciasto francuskie z kurkami i kozim serem. Dla zapracowanych – szybko i smacznie. Przekonaj się sam!

Kurki to nic innego jak tzw. pieprznik jadalny, występujący gromadnie w lasach całej Polski. Właśnie zaczyna się sezon. Jeszcze kurki ciężko znaleźć w lesie, a te, które znajdziemy w sklepie czy na bazarze są bardzo drogie, ale już za tydzień czy dwa będzie można poszaleć. Zatem polecam wszystkie przepisy na dania z kurkami. A oto jak przygotować ciasto francuskie z kurkami i kozim serem.

Składniki

opakowanie ciasta francuskiego
30 dkg kurek
2 opakowania serka koziego do smarowania
cebula
1-2 opakowania śmietany 18%
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz do smaku

Wykonanie

Ciasto francuskie należy przygotować według przepisu na opakowaniu. Osobiście polecam mrożone, tylko należy je najpierw rozmrozić. Uwaga – nie rozmrażamy do końca, tylko na tyle, aby dało się ułożyć na blasze. Jeśli będzie całkowicie rozmrożone będzie problem z rozłożeniem.

Jak już wspomniałam, ciasto rozkładamy na blasze, którą najpierw smarujemy delikatnie oliwą. Rozłożone ciasto francuskie nakłuwamy wykałaczką w wielu miejscach – mniej więcej co 1 cm. Następnie ciasto smarujemy serkiem kozim. Polecam wyjąć go wcześniej z lodówki, wtedy łatwo się rozsmarowuje.

 

Przygotowujemy kurki. Rozgrzewamy oliwę na patelni i kurki obsmażamy razem z cebulką i czosnkiem tak, aby cebulka miała złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie otwieramy opakowanie śmietany i wlewamy do miseczki. Do śmietany wlewamy odrobinę gorącego sosu kurkowego. Takie działanie jest ważne, żeby śmietana się nie zważyła. Całość wlewamy na patelnię i łączymy z resztą sosu kurkowego. Jeszcze raz doprawiamy do smaku i gotowym sosem śmietanowo-kurkowym polewamy ciasto francuskie.

Zapiekamy w nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni) przez 10-15 min. – najlepiej sprawdzić ciasto wykałaczką czy jest upieczone. Wyjmujemy i kroimy na kawałki – najlepiej nożem do pizzy. Można udekorować listkiem bazylii. Doskonale pasuje do tego chłodna woda mineralna z listkiem mięty i plasterkiem cytryny.

Smacznego!

Grabowska-Peda Marta

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28543 )
Array ( [docId] => 28543 )

Array ( [docId] => 28543 )