Kurki to nic innego jak tzw. pieprznik jadalny, występujący gromadnie w lasach całej Polski. Właśnie zaczyna się sezon. Jeszcze kurki ciężko znaleźć w lesie, a te, które znajdziemy w sklepie czy na bazarze są bardzo drogie, ale już za tydzień czy dwa będzie można poszaleć. Zatem polecam wszystkie przepisy na dania z kurkami. A oto jak przygotować ciasto francuskie z kurkami i kozim serem.
Składniki
opakowanie ciasta francuskiego
30 dkg kurek
2 opakowania serka koziego do smarowania
cebula
1-2 opakowania śmietany 18%
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Ciasto francuskie należy przygotować według przepisu na opakowaniu. Osobiście polecam mrożone, tylko należy je najpierw rozmrozić. Uwaga – nie rozmrażamy do końca, tylko na tyle, aby dało się ułożyć na blasze. Jeśli będzie całkowicie rozmrożone będzie problem z rozłożeniem.
Jak już wspomniałam, ciasto rozkładamy na blasze, którą najpierw smarujemy delikatnie oliwą. Rozłożone ciasto francuskie nakłuwamy wykałaczką w wielu miejscach – mniej więcej co 1 cm. Następnie ciasto smarujemy serkiem kozim. Polecam wyjąć go wcześniej z lodówki, wtedy łatwo się rozsmarowuje.