Zdrowe, estetycznie wyglądające i wyśmienite w smaku! Nieco trudu może sprawić nam jedynie przygotowanie filetów (trzeba je rozbić naprawdę cienko, uważając równocześnie, żeby nie podziurawić mięsa), a potem zawinięcie ich dookoła nadzienia, tak aby w czasie smażenia nie wydostało się ono na zewnątrz.
Aby temu zapobiec, warto użyć nici kuchennej. Obwiązujemy nią pakieciki lub roladki (w zależności od tego w jaki sposób zwiniemy mięso), zaś po usmażeniu usuwamy. Jest to niezawodny sposób, aby przekąski zachowały swój kształt. Drobiowe pakieciki pasują do piwa, jednak dużo lepiej wypadają w połączeniu z białym, schłodzonym winem.
Składniki
400 g filetów z kurczaka
100 g serka twarożkowego, np. Philadelphia
50 g orzechów włoskich
4 listki szałwi
4 długie plasterki (łącznie około 80 g) wędzonego bekonu
20 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
kieliszek wina
sól, pieprz
Wykonanie
Mięso z kurczaka rozbij delikatnie między 2 foliami spożywczymi na
cienkie płaty. Przekrój je tak, abyś otrzymał 4 filety. W blenderze
zmiksuj na jednolitą masę serek twarożkowy, orzechy włoskie i listki
szałwi. Rozsmaruj nadzienie na środku każdego z rozłożonych filetów
drobiowych, po czym zwiń je dość ciasno, nadając im formę prostokątnych
pakiecików lub roladek. Owiń każde zawiniątko pośrodku plasterkiem
wędzonego bekonu, następnie zaś zwiąż je nicią kuchenną jak prezent.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj masło. Kiedy się roztopi, usmaż 4 roladki, obracając je tak, aby podsmażyły się ze wszystkich stron. Podlej je kieliszkiem białego wina i duś około 10 minut na małym ogniu. Na koniec posól i popieprz odrobinę. Zdejmij je z patelni, poczekaj aż troszkę przestygną i usuń nici kuchenne.