Drobiowe przekąski z twarożkowym nadzieniem

Kategoria: Przekąski
Autor: Omelczuk Maria
Data: 12-06-2012 r.

Zdrowe, estetycznie wyglądające i wyśmienite w smaku! Nieco trudu może sprawić nam jedynie przygotowanie filetów (trzeba je rozbić naprawdę cienko, uważając równocześnie, żeby nie podziurawić mięsa), a potem zawinięcie ich dookoła nadzienia, tak aby w czasie smażenia nie wydostało się ono na zewnątrz.

Aby temu zapobiec, warto użyć nici kuchennej. Obwiązujemy nią pakieciki lub roladki (w zależności od tego w jaki sposób zwiniemy mięso), zaś po usmażeniu usuwamy. Jest to niezawodny sposób, aby przekąski zachowały swój kształt. Drobiowe pakieciki pasują do piwa, jednak dużo lepiej wypadają w połączeniu z białym, schłodzonym winem.

Składniki

400 g filetów z kurczaka
100 g serka twarożkowego, np. Philadelphia
50 g orzechów włoskich
4 listki szałwi
4 długie plasterki (łącznie około 80 g) wędzonego bekonu
20 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek
kieliszek wina
sól, pieprz

Wykonanie

Mięso z kurczaka rozbij delikatnie między 2 foliami spożywczymi na cienkie płaty. Przekrój je tak, abyś otrzymał 4 filety. W blenderze zmiksuj na jednolitą masę serek twarożkowy, orzechy włoskie i listki szałwi. Rozsmaruj nadzienie na środku każdego z rozłożonych filetów drobiowych, po czym zwiń je dość ciasno, nadając im formę prostokątnych pakiecików lub roladek. Owiń każde zawiniątko pośrodku plasterkiem wędzonego bekonu, następnie zaś zwiąż je nicią kuchenną jak prezent.

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj masło. Kiedy się roztopi, usmaż 4 roladki, obracając je tak, aby podsmażyły się ze wszystkich stron. Podlej je kieliszkiem białego wina i duś około 10 minut na małym ogniu. Na koniec posól i popieprz odrobinę. Zdejmij je z patelni, poczekaj aż troszkę przestygną i usuń nici kuchenne.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28529 )
Array ( [docId] => 28529 )