Składniki
1 kg wieprzowiny (może być łopatka, szynka, polędwica, etc.)
słoiczek przecieru pomidorowego
pół główki czosnku
500 g cebuli
1/2 szklanki oliwy lub oleju, do smażenia
2 łyżki octu winnego
łyżka suszonego majeranku
łyżka suszonego oregano
sól, pieprz – do przyprawienia
kilka gałązek świeżego rozmarynu, do dekoracji
bagietka, bułka wrocławska, kajzerki lub jakieś inne, świeże i chrupiące pieczywo – do podania
Wykonanie
Mięso umyj i osusz; odkrój i wyrzuć jego tłuste partie. Chude mięso posiekaj na bardzo cieniutkie paseczki (im mniejsze kawałki, tym lepiej). Dodaj do nich przecier pomidorowy i wymieszaj w misce. Przeciśnij przez praskę obrany czosnek i dodaj do mięsa. Dodaj także obraną ze skórki i bardzo drobno pokrojoną w kosteczkę cebulę. Wymieszaj dobrze wszystkie składniki, dopraw octem winnym, majerankiem, oregano, solą i pieprzem, po czym wstaw przykrytą pokrywką miskę na noc do lodówki.
Następnego dnia usmaż zamarynowane mięso na 1/2 szklanki rozgrzanej oliwy lub oleju. Smaż najlepiej w woku albo w ogromnej, głębokiej patelni na średnim ogniu przez około 45 min. Mieszaj od czasu do czasu, aby mięso się nie przypaliło. Jeśli chcesz skrócić czas smażenia, przykryj wok pokrywką. Po tym czasie zdejmij z ognia i sprawdź czy mięso jest dobrze wysmażone – czy ma złocisto-brązowy kolor. Jeśli wygląda, że jest jeszcze surowe, postaw wok z powrotem na ogniu.