Klasyczna bruschetta z pomidorami

Kategoria: Przekąski
Autor: Omelczuk Maria
Data: 12-06-2012 r.

We Włoszech jest to kultowa przekąska, którą serwują niemal we wszystkich restauracjach i barach. Mieszkańcy Półwyspu Apenińskiego jedzą ją na drugie śniadanie i na podwieczorek, jako antipasto przed głównym posiłkiem oraz jako samodzielne danie, gdy nie są aż tak głodni. Na kocu na pikniku i przy stole w jadalni.

Tradycyjna bruschetta z pomidorami i świeżymi listkami bazylii ma ponadto dla Włochów znaczenie symboliczne – zauważyliście, że jest w kolorach ich flagi?

Składniki

4 dosyć duże prostokątne ciabatty
4 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
puszka pomidorów (około 400 g). Oczywiście mogą być też świeże pomidory – w takiej samej ilości, pokrojone na małe kawałki
oliwa z oliwek extra vergine
sól, pieprz – do smaku

Wykonanie

Przekrój każdą ciabattę wzdłuż na pół. W nagrzanym do 220°C piekarniku przypiecz na metalowej, wyłożonej folią aluminiową kracie do grillowania 8 kromek pieczywa. Grilluj je około 5 minut – najpierw wewnętrzną stroną do dołu, po 3 minutach zaś przewróć je na drugą stronę. Posmaruj wierzch oliwą z oliwek (łyżeczka na każdą kromkę) i jeszcze przez 2 minuty kontynuuj zapiekanie.

W międzyczasie przygotuj pomidorowy wierzch: na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, wrzuć obrane i posiekane ząbki czosnku i podsmaż je chwilę. Następnie dodaj posiekane lub starte na tarce pomidory (dlatego najwygodniej użyć takich już pokrojonych z puszki), posól je i popieprz do smaku, a potem duś przez około 3-4 minuty. Na końcu dodaj umyte i grubo posiekane listki bazylii, wymieszaj, po czym zdejmij patelnię z ognia.

Wyjmij ciabatty z piekarnika i wyłóż na wierzch mieszankę z pomidorów i bazylii (uważaj, aby nadzienie nie spadło – lepiej mniej niż więcej) i jedz.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28528 )
Array ( [docId] => 28528 )