Tradycyjna bruschetta z pomidorami i świeżymi listkami bazylii ma ponadto dla Włochów znaczenie symboliczne – zauważyliście, że jest w kolorach ich flagi?
Składniki
4 dosyć duże prostokątne ciabatty
4 ząbki czosnku
garść świeżej bazylii
puszka pomidorów (około 400 g). Oczywiście mogą być też świeże pomidory – w takiej samej ilości, pokrojone na małe kawałki
oliwa z oliwek extra vergine
sól, pieprz – do smaku
Wykonanie
Przekrój każdą ciabattę wzdłuż na pół. W nagrzanym do 220°C piekarniku przypiecz na metalowej, wyłożonej folią aluminiową kracie do grillowania 8 kromek pieczywa. Grilluj je około 5 minut – najpierw wewnętrzną stroną do dołu, po 3 minutach zaś przewróć je na drugą stronę. Posmaruj wierzch oliwą z oliwek (łyżeczka na każdą kromkę) i jeszcze przez 2 minuty kontynuuj zapiekanie.
W międzyczasie przygotuj pomidorowy wierzch: na patelni rozgrzej łyżkę oliwy z oliwek, wrzuć obrane i posiekane ząbki czosnku i podsmaż je chwilę. Następnie dodaj posiekane lub starte na tarce pomidory (dlatego najwygodniej użyć takich już pokrojonych z puszki), posól je i popieprz do smaku, a potem duś przez około 3-4 minuty. Na końcu dodaj umyte i grubo posiekane listki bazylii, wymieszaj, po czym zdejmij patelnię z ognia.