Kolorowe szaszłyki z polędwiczką

Kategoria: Przekąski
Autor: Omelczuk Maria
Data: 02-06-2012 r.

Warto uświetnić spotkanie towarzyskie pysznymi, łatwymi i szybkimi w przygotowaniu przekąskami. Polecam szaszłyki z mięsa wieprzowego lub wołowego.

Składniki (na 4 porcje – dla każdego po 2 szpadki)

Szaszłyki:

3 średnie cebule (najlepiej czerwone – nie są tak ostre)
16 pomidorków koktajlowych
zielona papryka, czerwona papryka
500 g polędwiczki (wieprzowej lub wołowej)
trochę ziół prowansalskich, czosnku granulowanego, soli i pieprzu – do przyprawienia
oliwa z oliwek – do posmarowania

Sos winegret:

2 cebule
5 pomidorów
zielona papryka
sól i pieprz – do smaku
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/3 szklanki octu winnego
1/4 szklanki wody

Wykonanie

Umyj polędwiczkę, osusz i pokrój na kawałki o kształcie zbliżonym do kostki. Obierz czerwone cebule i pokrój je na cząstki. Umyj pomidorki koktajlowe, zostaw je w całości. Umyj także obie papryki i pokrój je w cząstki. Ponakłuwaj naprzemian kawałki warzyw i mięsa na drewniane lub metalowe szpadki do szaszłyków. Oprósz je ziołami, czosnkiem, solą i pieprzem. Posmaruj zanurzoną w oliwie łyżką lub pędzelkiem. Możesz je upiec w piekarniku lub grillować – szaszłyki powinny zrobić się złocistobrązowe (ok. 15-20 min.).

 

W międzyczasie zrób sos winegret: obierz cebule, posiekaj je na naprawdę drobne kawałki. To samo zrób z umytymi pomidorami i papryką. Wrzuć to wszystko do miseczki i zalej oliwą, octem winnym i wodą. Przypraw do smaku solą i pieprzem i dobrze wymieszaj.

Podawaj gotowe, upieczone szaszłyki z kolorową salsą.

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28524 )
Array ( [docId] => 28524 )