My proponujemy coś praktyczniejszego – małe pizze, które każdy może wziąć do ręki i swobodnie pałaszować! Jest to rozwiązanie idealne, zwłaszcza jeśli zaprosiłeś dużo gości i zależy Ci, żeby nie czuli się oni skrępowani. Poza tym satysfakcja z samodzielnego przyrządzenia pizzy będzie ogromna!
Składniki
Na ciasto:
250 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
łyżeczka soli
15 ml (1 łyżka) oliwy z oliwek
125 ml ciepłej wody
Na wierzch:
słoiczek przecieru pomidorowego albo gotowy sos pomidorowy do pizzy
ewentualnie ketchup
kulka (250 g) mozzarelli, startej
suszona bazylia – do posypania z wierzchu
sól, pieprz
Wykonanie
Ciasto: w dużej misce wymieszaj mąkę, sól i oliwę. Wlej rozpuszczone w wodzie świeże drożdże. Wymieszaj dobrze drewnianą łyżką. Następnie rozpocznij zagniatanie – najpierw palcami, potem całymi dłońmi. Kiedy ciasto jest już jednolite, wyjmij je z miski i kontynuuj zagniatanie na oprószonym mąką blacie. Rób to około 10 min. aż masa stanie się elastyczna. Odstaw w ciepłe miejsce na około 30–45 min., aby odpoczęło i wyrosło (od czasu do czasu możesz je trochę zagnieść).
W międzyczasie przygotuj wierzch: wymieszaj przecier lub sos pomidorowy z odrobiną soli i pieprzu. Możesz dodać też trochę ketchupu, jeśli lubisz słodkawy smak.