Mini-pizza Margherita

Kategoria: Przekąski
Autor: Omelczuk Maria
Data: 12-06-2012 r.

Oczywiście możecie zamówić gotową pizzę u jednego z popularnych dostawców. Jednak są one zazwyczaj bardzo duże, o średnicy wahającej się od 20 do nawet 50 cm. Jedzenie takiej pokrojonej na trójkąty pizzy, zwłaszcza bez użycia talerza czy sztućców często jest niewygodne i nieestetyczne.

My proponujemy coś praktyczniejszego – małe pizze, które każdy może wziąć do ręki i swobodnie pałaszować! Jest to rozwiązanie idealne, zwłaszcza jeśli zaprosiłeś dużo gości i zależy Ci, żeby nie czuli się oni skrępowani. Poza tym satysfakcja z samodzielnego przyrządzenia pizzy będzie ogromna!

Składniki

Na ciasto:

250 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
łyżeczka soli
15 ml (1 łyżka) oliwy z oliwek
125 ml ciepłej wody

Na wierzch:

słoiczek przecieru pomidorowego albo gotowy sos pomidorowy do pizzy
ewentualnie ketchup
kulka (250 g) mozzarelli, startej
suszona bazylia – do posypania z wierzchu
sól, pieprz

Wykonanie

Ciasto: w dużej misce wymieszaj mąkę, sól i oliwę. Wlej rozpuszczone w wodzie świeże drożdże. Wymieszaj dobrze drewnianą łyżką. Następnie rozpocznij zagniatanie – najpierw palcami, potem całymi dłońmi. Kiedy ciasto jest już jednolite, wyjmij je z miski i kontynuuj zagniatanie na oprószonym mąką blacie. Rób to około 10 min. aż masa stanie się elastyczna. Odstaw w ciepłe miejsce na około 30–45 min., aby odpoczęło i wyrosło (od czasu do czasu możesz je trochę zagnieść).

W międzyczasie przygotuj wierzch: wymieszaj przecier lub sos pomidorowy z odrobiną soli i pieprzu. Możesz dodać też trochę ketchupu, jeśli lubisz słodkawy smak.

 

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na posypanym mąką blacie – w zależności od preferencji na grubość od kilku milimetrów do 0,5 cm (albo jeszcze grubiej). Używając okrągłej foremki lub szklanki o średnicy 7–12 cm, wykrój z ciasta koła i umieść je na wyłożonych folią aluminiową blachach do pieczenia.

Posmaruj każdą mini-pizzę sosem pomidorowym, posyp startą mozzarellą, a na wierzch dodaj trochę suszonych listków bazylii. Piecz około 15 minut (kontroluj czas, aby ser się za bardzo nie spiekł!). Wyjmij, pozwól daniu trochę przestygnąć i jedz!

Omelczuk Maria

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Polecamy kancelarię:

Array ( [docId] => 28530 )
Array ( [docId] => 28530 )

Array ( [docId] => 28530 )