Mozzarella marynowana w ziołach

Kategoria: Przekąski
Autor: Nazaruk Beata
Data: 28-06-2012 r.

Mozzarella należy do najłagodniejszych serów i dzięki temu można ją łączyć z wieloma składnikami. Smakuje wyśmienicie zarówno podana na zimno z pomidorami i bazyliowym pesto jak równie na ciepło w pizzy. Ja jednak proponuję pewną odmianę i zamarynowanie jej w oliwie z dużą ilością dodatków, które sprawią, że nabierze niepowtarzalnego smaku i aromatu.

Składniki

Wersja 1

500 g sera mozzarella w formie małych kulek
3 szalotki lub czerwone cebulki
3 ząbki czosnku
2-3 papryczki chili (jeśli uda Wam się zdobyć to w różnych kolorach)
świeży tymianek
świeży rozmaryn
świeża Majeranek
świeże oregano
zioła prowansalskie
ziarna kolorowego pieprzu
gruboziarnista sól morska
świeżo zmielony pieprz
dobrej jakości oliwa extra virgin

Wersja 2

suszone pomidory
świeża bazylia
sól gruboziarnista
świeżo zmielony pieprz
dobrej jakości oliwa extra virgin

 

Wykonanie

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Papryczki chili czyścimy z nasion i kroimy w plasterki. Jeśli lubicie ostre potrawy możecie papryczki pokroić razem z nasionami, które nadadzą większej pikanterii mozzarellkom.

Następnie w dużym, wyparzonym słoju układamy warstwami czosnek, cebulę i papryczkę chilli, później kulki mozzarelli i na to zioła. Wszystko zalewamy oliwą z oliwek, tak aby przykryła wszystkie kulki, a na końcu dodajemy szczyptę soli i tyle samo pieprzu. Mieszamy potrząsając dokładnie słój i odstawiamy do lodówki. Małe serki są gotowe już po 2 dniach, jednak proponowałabym poczekać około 5 dni, ponieważ wtedy są bardziej aromatyczne a tym samym smaczniejsze.

W taki sam sposób możemy przygotować mini mozzarellki z bazylią i suszonymi pomidorami. Na samym dole słoja układamy pokrojone na duże kawałki suszone pomidory, na to wrzucamy dość dużą ilość posiekanej bazylii (może być więcej niż jedna jej odmiana) i na to kulki sera. Gdy wszystkie warstwy zostaną ułożone, zalewamy oliwą z oliwek, posypujemy odrobiną soli i pieprzu, a następnie mieszamy, potrząsając. Wstawiamy do lodówki.

Przed każdym podaniem mozzarellę należy wyjąć z lodówki co najmniej pół godziny wcześniej, tak aby odtajała, ponieważ oliwa w lodówce tężeje.

Tak przygotowana mozzarella ma wiele zastosowań. Może być świetnym dodatkiem do sałatek, spełniać rolę przystawki podana z bagietką bądź wśród innych serów jako przekąska do wina. A aromatyczna oliwa, która po niej pozostaje w słoju świetnie nadaje się jako dressing do wszystkich rodzajów sałat.

Nazaruk Beata

Zaloguj się, aby dodać komentarz

Nie masz konta? Zarejestruj się »

Zobacz także

Mądra pochwała, twórcza krytyka

pobierz

Jak nauczyć dziecko dbania o porządek

pobierz

Ziołowa apteczka

pobierz

Zdrowy kręgosłup i stawy

pobierz

Polecane artykuły

Array ( [docId] => 28545 )
Array ( [docId] => 28545 )

Array ( [docId] => 28545 )