Sposób przygotowania tego omleta zdradza jego podobieństwo raczej do hiszpańskiej tortilli albo włoskiej frittaty. Czym by ta potrawa nie była, możemy zagwarantować, że będzie pyszna, a ktokolwiek jej skosztuje, z pewnością będzie prosił Was o przepis.
Składniki
500 g kurek
2 małe cukinie
2 ząbki czosnku
kilka świeżych listków pietruszki
6 jajek
200 g puszystego twarożku – naturalnego bądź z przyprawami
sól, pieprz – do przyprawienia
olej roślinny – do smażenia
Wykonanie
Umyj cukinie i pokrój je w cienkie półplasterki. Bardzo dokładnie umyj i oczyść kurki z ziemi, obetnij im korzonki, a te z większymi kapeluszami przekrój na pół. Obierz czosnek ze skórki i przeciśnij go przez praskę do małej miseczki. Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju, wrzuć cukinię, kurki, czosnek i kilka umytych listków pietruszki. Smaż warzywa i grzyby przez około 10 minut – cukinia powinna zachować jędrność, lecz nie być surowa.